Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  07.09.2001 14:03:00

Makroekonomika: Ministerstvo financí zveřejnilo stav státních financí na konci srpna. Příjmy se od počátku roku...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.9.2001

      Ministerstvo financí zveřejnilo stav státních financí na konci srpna. Příjmy se od počátku roku meziročně zvýšily o 24,4 mld a dosáhly výše 400,5 mld . Výdaje ale vzrostly o vyšších 37,6 mld na 426,1 mld . Výsledkem je pak zhoršení deficitu, deficit dosáhl výše -25,6 mld (v červenci 2000 to bylo -12,4 mld ).

       Platební bilance ČR v Q2 2001 vykázala schodek běžného účtu ve výši -21,5 mld a příliv zahraničních zdrojů na finančním účtu ve výši 31,3 mld . Devizové rezervy ČNB bez kursových rozdílů vzrostly o 12,9 mld . Deficit běžného účtu na bázi ročních klouzavých úhrnů se podle odhadu ČNB pohybuje na úrovni 5,2% HDP v b.c. Přebytek na finančním účtu dosahuje 6,8% HDP v b.c.

       Běžný účet platební bilance - Deficit běžného účtu se meziročně zhoršil o 7,4 mld . Zhoršení bylo v rozhodující míře ovlivněno rostoucím schodkem bilance výnosů a snížením přebytku jednostranných převodů. Deficit obchodní bilance zaznamenal pouze mírný nárůst, když tempo růstu vývozu v běžných cenách (14,4% y/y) bylo vyšší než tempo růstu dovozu (13,7% y/y). O nezvýšení deficitu se postaral především nárůst vývozu v rámci zušlechťovatelského styku. Odeznění cenového šoku energetických surovin se projevilo ve stagnaci objemu dovozu. V rámci struktury užitá dovozu rostly nejvíce dovozy určené pro investice (14,5% y/y), pro výrobní spotřebu (14,2% y/y) a pro osobní spotřebu (11,4% y/y).

       V bilanci služeb bylo dosaženo aktiva ve výši 11,8 mld , což v meziročním srovnání nepředstavuje téměř žádnou změnu. Schodek bilance výnosů zaznamenal meziroční propad na -9,2 mld , přičemž strana výdajů byla ve vyšší míře zatížena částkou reinvestovaných zisků a dividend z přímých investic a úroky ze zahraničních úvěrů.

       Finanční účet platební bilance - Příliv zahraničního kapitálu na finančním účtu zaznamenal v meziročním srovnání výrazné zvýšení (z 15,8 mld v Q2 2000 na 31,3 mld ). V rámci finančního účtu dosáhly přímé zahraniční investice hodnoty 53,0 mld . Z 27% byly zahraniční přímé investice uskutečněny pomocí nákupu státních podílů od FNM ČR. Nejvyšší objem přílivu investic směřoval do odvětví dopravy a telekomunikací, obchodu, prodeje nemovitostí a realitních služeb, výroby elektřiny, plynu a vody a do peněžnictví a pojišťovnictví. 13,5% investic pak také směřovalo do rozvoje výrobních kapacit.

       U portfoliových investic bylo dosaženo rovněž přílivu, a to ve výši 9,3 mld. , přičemž ve stejném období loňského roku byl vykázán naopak odliv kapitálu. Zájem zahraničních investorů se soustředil zejména na nákup dluhopisů (především dlouhodobých) a na nákup akcií vybraných podniků.

       Červencová stavební výroba si připsala vysoký růst 21,4% y/y. Po vyloučení vlivu počtu pracovních dnů stavebnictví vzrostlo o 19,7% y/y. Vysoké tempo růstu bylo mimo jiné ovlivněno i nízkou srovnávací základnou minulého roku. Po sezónním očištění vzrostla stavební výroba o 2,4% m/m. Stavební produkce byla významně podpořena developerskými projekty velkých polyfunkčních center, realizacemi rozsáhlých dopravních staveb, výstavbami stavebních objektů zahraničními investory a vyšším rozsahem stavebních prací provedených stavebními podniky v zahraničí. Průměrná nominální mzda vzrostla o 8,7% y/y, reálná mzda o 2,6% y/y. Produktivita práce se ale zvýšila o vysokých 21,2% y/y. Jednotkové mzdové náklady se snížily o 10,3 %.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688