TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  07.09.2011 11:20:16

Distribuční společnosti RWE investují do distribuční soustavy více než 10 mld.Kč

PRAHA (MEDIAFAX) - Distribuční společnosti skupiny RWE (RWE GasNet, VČP Net, SMP Net a JMP Net ) plánují v následujících třech letech v rámci investic do distribuční soustavy vynaložit více než deset miliard korun, v průměru tedy 3,4 miliardy korun ročně. Skupina RWE o tom informovala ve středu.

Největší část investic přitom poputuje do obnovy distribuční soustavy.

"Jedním ze základních pilířů strategie distribučních společností je zajištění bezpečného a spolehlivého provozu distribučních sítí. Naprostá většina investičních prostředků bude proto směrována do obnovy distribuční soustavy (více než tři čtvrtiny). Tím bude zajištěna obnova několika stovek kilometrů plynovodů ročně. Druhou, neméně důležitou část investic, tvoří prostředky vyčleněné pro rozvoj distribuční soustavy a třetí díl pak představuje investice do měření, tedy především do výměny plynoměrů. V rámci investic do měření proběhne i realizace pilotních projektů s testováním technologie takzvaného inteligentního měření, a to zejména v oblastech, kde dochází k největším ztrátám na distribuční soustavě (ať již technologickým nebo i komerčním)," uvedl jednatel společnosti RWE GasNet Miloslav Zaur.

V rámci strategií a budoucích plánů v oblasti rozvoje distribuční soustavy je velká pozornost věnována problematice vývoje kolem centrálního zásobování teplem. S očekávaným snižováním těžby hnědého uhlí a jeho nedostatkem pro veřejné a podnikové teplárny se objevil mylný názor, že v případě náhrady hnědého uhlí zemním plynem nejsou distribuční soustavy schopny kapacitně pokrýt budoucí požadavky tepláren, případně pouze za předpokladu nadměrných investičních výdajů do úprav distribučních soustav, které by vedly ke skokovému zdražení tepla pro koncové spotřebitele.

"Z analýz však vyplývá, že distribuční soustavy skupiny RWE disponují dostatečnou kapacitou. Rovněž v rámci investic do obnovy distribuční soustavy jsme pak schopni optimalizovat distribuční kapacitu, která by následně umožnila připojování tepláren v místech výstavby necentrálních zdrojů tepla. Na vlastním budování ´přípojek´ pro centrální zdroje tepla, které se rozhodnou přejít na plyn, jsme pak připraveni podílet se takovým způsobem, který zajistí, že nedojde ke zdražování distribuce plynu pro koncové zákazníky a zároveň z velké části pokryje investiční náklady související s připojením zdrojů tepla. Jsme názoru, že ani prolomení těžebních limitů neuchrání teplárníky v souvislosti s přijetím směrnice 2010/75/EU ze dne 24. listopadu 2010 o průmyslových emisích před investicemi do změny v současné době užívaných technologií," tvrdí Zaur.

"Předpokládáme, že plynárenství v blízké budoucnosti sehraje významnou roli v oblasti náhrady hnědého uhlí při výrobě tepla a elektřiny s vysokou účinností, a zároveň tak přispěje i ke zlepšení životního prostředí v České republice," poznamenal prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688