TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.09.2011 11:54:02

Lagardeová (MMF): Evropa a USA by měly zvážit podporu růstu

BERLÍN (MEDIAFAX) -

Evropa a Spojené státy americké by měly podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové zvážit podporu pro stimulaci růstu ekonomiky. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.

"Evropa a Spojené státy by měly zvážit stimulaci hospodářského růstu, pokud to situace dovolí a zvrátit krizi důvěry, která zasáhla globální ekonomiku,Při pohledu na Evropu doporučujeme zemím přizpůsobit jejich vládní programy na změnu situace a zvážení opatření na podporu růstu," uvedla v rozhovoru pro nedělní vydání německého listu Der Spiegel Lagardeová.

"Pokud Spojené státy zvolí program důvěryhodných střednědobých úprav, je možné upustit od krátkodobých úsporných opatření a zavést určitá opatření na stimulaci růstu," řekla šéfka MMF.

Podle ní se nyní v největší ekonomice eurozóny, v Německu, veřejné finance se zotavují. Berlín by tak podle Lagardeové mohl svou ekonomiku stimulovat, pokud by se situace otočila: "Vše ale záleží na okolnostech. Jestliže se zhorší vývoz, na kterém se německá ekonomika zakládá, mohla by to vláda nahradit....pokud bude Německo podporovat domácí poptávku, bude to dobré pro německou ekonomiku i pro sousední státy."

Podle posledního odhadu růst ekonomiky EU i eurozóny prudce zpomalil. Hospodářství EU i eurozóny ve druhém kvartálu podle tohoto prvního rychlého odhadu Eurostatu vzrostlo mezikvartálně o 0,2 procenta po růstu o 0,8 procenta v prvním čtvrtletí letošního roku. Meziročně pak růst zpomalil na 1,7 procenta z 2,5 procenta. Zpřesněné údaje zveřejní evropský statistický úřad Eurostat v úterý.

Americká ekonomika podle zpřesněných údajů v druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartálně stoupla o jedno procento. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že HDP země bude revidován na 1,1 procenta. První bleskový odhad počítal s růstem na úrovni 1,3 procenta.

Rozpočtový úřad Bílého domu v pátek výrazně snížil odhad ekonomického růstu tamního hrubého domácího produktu (HDP). Podle nové prognózy americké hospodářství letos vzroste pouze o 1,7 procenta, zatímco původní odhad počítal s růstem na úrovni až 2,7 procenta. Americká ekonomika si povede hůře i v příštím roce, kdy místo dříve očekávaných 3,6 procenta posílí pouze o 2,6 procenta. Později by ale mělo hospodářství zaznamenat silnější růst, od roku 2015 by mělo posilovat až o čtyři procenta. Podle Bílého domu by míra nezaměstnanosti v letošním roce měla průměrně dosahovat 9,1 procenta, v příštím roce by měla mírně klesnout na devět procent.

Německá ekonomika začala ve druhé polovině roku 2009 po hlubokém propadu silně růst, ale letos ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalila. Po obnovení německého růstu právě Lagardeová, která tehdy byla francouzskou ministryní financí, volala po tom, aby Německo pomohlo ekonomice celé eurozóny omezením růstu zaměřeného na export a orientovalo se více na domácí spotřebu. Němečtí politici její výzvy ale odmítli a místo toho německá vláda přijala úsporná rozpočtová opatření.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688