TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  03.09.2011 18:23:46

Ekonomický týden ve světě: Série makrodat, zpřesněné údaje o HDP, rozhodování o sazbách a protesty

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude plný makrodat. K tomu se přidají protesty odborů v Itálii a ve Španělsku kvůli úsporným opatřením a Evropská centrální banka, Bank of Japan a Bank of England budou rozhodovat o nastavení sazeb.

Evropský statistický úřad Eurostat v pondělí zveřejní údaje o vývoji maloobchodních tržeb za červenec v eurozóně i v celé Evropské unii (EU). Tento ukazatel v letošním červnu meziměsíčně vzrostl o 0,9 procenta, respektive o 0,7 procenta. Meziročně maloobchodní tržby v červnu v eurozóně klesly o 0,4 procenta, v celé evropské sedmadvacítce se snížily o 0,2 procenta.

Japonská centrální banka (BoJ) bude v úterý rozhodovat o úrokových sazbách. Ty se podle analytiků zřejmě nezmění. Hlavní úroková sazba tak podle nich zřejmě zůstane i nadále v pásmu nula až 0,1 procenta. "Bank of Japan pravděpodobně nepodnikne žádné nové kroky v měnové politice. Japonská ekonomika se pozvolna zotavuje z březnové přírodní katastrofy, jak se očekávalo, a měnová politika zůstává velmi uvolněná, aby podpořila ekonomiku své země," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Největší italský odborový svaz CGIL vyhlásil 24hodinovou generální stávku proti úsporným opatřením vlády. Ta se bude konat v úterý. Itálie letos zavede rozpočtové škrty v celkovém objemu 20 miliard eur (488,4 miliardy ). V příštím roce pak vláda plánuje ušetřit dalších 25 miliard eur (610,5 miliardy ). Plán počítá se škrty v rozpočtech jednotlivých ministerstev i místních úřadů. Současně chce zvýšit DPH a posunout věk odchodu do důchodu pro určité vrstvy zaměstnanců. Součástí programu je i "daň solidarity" pro bohaté obyvatele země. Odbory s tímto balíčkem nesouhlasí a považují ho za „nespravedlivý a špatný“.

Protesty se plánují ale i ve Španělsku. Největší tamní odbory naplánovaly celou řadu protestů proti snaze vlády zapsat dluhový limit do ústavy. Odborové organizace Comisiones Obreras (CCOO) a UGT (Unión General de Trabajadores) nesouhlasí nejen se zapsáním "zlatého pravidla" do ústavy, nelíbí se jim ani reforma pracovního trhu a úsporná opatřením vlády. Z tohoto důvodu se rozhody svolat sérii protestních akcí, které začnou v úterý. Španělští poslanci již schválili zapsání zlatého pravidla na stanovení dluhového limitu do ústavy. Senát bude o tomto kroku hlasovat ve středu 7. září.

Evropský statistický úřad Eurostat v úterý zveřejní zpřesněné údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) Evropské unie a eurozóny. Podle prvního rychlého odhadu růst ekonomiky EU i eurozóny prudce zpomalil. Hospodářství EU i eurozóny ve druhém kvartálu podle tohoto prvního rychlého odhadu Eurostatu vzrostlo mezikvartálně o 0,2 procenta po růstu o 0,8 procenta v prvním čtvrtletí letošního roku. Meziročně pak růst zpomalil na 1,7 procenta z 2,5 procenta.

Britský Národní institut pro hospodářský a sociální průzkum (NIESR) ve středu zveřejní údaje o vývoji tamní ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle prvního odhadu hrubý domácí produkt (HDP) Velké Británie ve druhém čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně stoupl o 0,2 procenta, meziročně si polepšil o 0,7 procenta.

Německo ve čtvrtek oznámí data o vývoji zahraničního obchodu v červenci. V červnu skončila bilance zahraničního obchodu Německa přebytkem 11,5 miliardy eur (zhruba 278,2 miliardy ).

Evropská centrální banka (ECB) bude ve čtvrtek rozhodovat o úrokových sazbách. Ty se ale podle mínění analytiků měnit nebudou. Roční míra inflace v eurozóně v srpnu podle rychlého odhadu Eurostatu zůstala na červencových 2,5 procenta. Toto číslo je nad hranicí dvou procent, kterou stanovila ECB. I přesto je možné podle analytiků citovaných agenturami Reuters a Bloomberg očekávat, že ECB zatím nebude zvedat klíčovou úrokovou sazbu. Podle některých by naopak mohla dokonce zvážit její snížení. ECB na svém posledním zasedání 4. srpna podle očekávání ponechala úrokové sazby na 1,5 procenta.

ECB by mohla podle Marka zmírnit svou protiinflační rétoriku, protože aktuálně začínají převažovat rizika opětovné recese v eurozóně. "Po dvojím zvýšení úrokových sazeb v letošním roce lze nyní očekávat vyčkávací taktiku ECB. Důležitější ovšem nyní je snaha ECB zastavit šíření dluhové krize tím, že nakupuje italské a španělské státní dluhopisy. Jakákoli změna jejího přístupu v této oblasti by měla dalekosáhlé důsledky pro finanční trhy," uvedl pro agenturu Mediafax Marek.

Bank of England (BoE) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají, že banka ponechá klíčovou úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta.

Japonsko v pátek zveřejní údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle prvního odhadu japonská ekonomika mezikvartálně klesla o 0,3 procenta. Analytici, které oslovila agentura Reuters, odhadovali pokles o 0,7 procenta po propadu o 0,9 procenta za první čtvrtletí. V celoročním přepočtu se japonský hrubý domácí produkt propadl o 1,3 procenta a šlo už o třetí čtvrtletní pokles v řadě.

Italský statistický úřad ISTAT v pátek zveřejní zpřesněná data o vývoji italské ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle předběžných údajů hrubý domácí produkt (HDP) Itálie ve druhém kvartálu vzrostl o 0,3 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí stoupl jen o 0,1 procenta. Meziroční tempo růstu italského HDP naopak ve druhém kvartálu zpomalilo na 0,8 procenta z rovného procenta v prvním čtvrtletí. Itálie se dlouhodobě potýká se slabým hospodářským růstem. Zemi nyní hrozí nákaza dluhovou krizí a silnější růst je základem pro její snahu o snížení rozpočtového deficitu. Itálie má jednu z nejvyšších měr zadlužení na světě.

Spolkový statistický úřad v pátek oznámí zpřesněné údaje o vývoji srpnové inflace v Německu. Tamní meziroční míra inflace v srpnu podle předběžných dat klesla na 2,3 procenta z červencových 2,4 procenta. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v Německu podle předběžných údajů v srpnu snížily o 0,1 procenta po červencovém nárůstu o 0,4 procenta. "Tlaky z ohromného cenového nárůstu cen komodit již pomalu slábnou. Meziroční míra růstu spotřebitelských cen ale zůstane nad dvěma procenty. Můžeme počítat s meziročním růstem okolo 2,4 až 2,5 procenta," odhadl pro agenturu Mediafax analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688