Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  31.08.2011 13:16:51

Nejoblíbenější a nejvyhledávanější dividendové akcie


Colosseum

V současné chvíli se nacházíme ve velmi komplikované situaci. Ceny drahých kovů jsou vyhnány neutěšenou situací v ekonomice a obavou z inflace, která po takových chvílích často přichází na historická maxima. Investice do státních dluhopisů nejsou s ohledem k předchozím faktům dostatečně rentabilní. Nesou oproti minulým letům ale také rizika, na které dřív nebyli investoři zvyklí. Ceny některých akcií jako Linkedln či Pandora se zdají být neudržitelné a velmi očekávané IPO Facebooku v nedohlednu. I u něj musíme mít ale na paměti, že na poli sociálních sítí mu v podobě Google+ vstoupila na trh konkurence, se kterou se bude muset poprat a Google již v minulosti dokázal do země zadupat několik titánů v různých segmentech. Jak si má investor udržet zdravý rozum, nenakupovat drahé instrumenty v tápající ekonomické situaci?

Odpověď může být částečně ve společnostech, které mají nadprůměrné hospodaření a dokáží se se svými akcionáři o část svých zisků pravidelně a dlouhodobě rozdělit formou dividend. Díky tomu investor nemusí spoléhat pouze na další navyšování zisků a kvality hospodaření společnosti. Příjmy do portfolia totiž generuje přímo ze zisků, kterých společnost dosáhne. Taková pozice je následně zajímavá pro dlouhodobé investory, jelikož v obdobích, kdy jsou trhy v poklesu nebo jdou do strany, stále ještě přináší další prostředky na jejich účty.


Důvod, proč celá řada společností v nejisté době neschválí dividendy, tak jako v období silného hospodářského růstu, je, že pouze stabilní a silné firmy, které generují své příjmy ze zboží každodenní spotřeby, dosahují i v těchto nejistých časech zisků. Právě tyto peníze pak mohou mezi své akcionáře přerozdělit. Je to jednoduché. Jíst, používat elektriku, či kouřit lidé nepřestanou ať se děje cokoliv. Oproti tomu na nové auto se dá přeci jen počkat, až se finanční situace zase bude pohybovat v obdobích "blahobytu".


Tyto firmy jsou čím dál častěji vyhledávány seniory. Na základě příjmů z jejich dividend stabilizují svůj rentiérský příjem. Mohou si tak dovolit aktivní ochranu proti nejistým vyhlídkám spojených se škrty ve státních rozpočtech. Celkově investoři nemusí věnovat svou pozornost neustálé obezřetnosti spojené s výběry zisků, aby ošetřili svůj majetek před poklesem spojeným například s panikou na trhu. Značnou část výdělku stabilně očekávají právě v podobě spoluúčasti na zisku firmy. Naopak lze očekávat, že se hodnota akcií těchto společností bude navracet k původním hodnotám v období, kdy se situace na trzích stabilizuje.


Toto je příklad velmi oblíbených a nejvyhledávanějších dividendových společností, které jsou dostatečně ziskové i v horších časech a jsou ochotné se o tyto výnosy rozdělit se svými podílníky: Pokračování článku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688