Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  30.08.2011 14:52:20

Týdenní komentář k vývoji komodit

Index Reuters Jefferies CRB za minulý týden posílil o půl procenta a jeho roční výkonnost je téměř na nule. Nejhůře si vedlo zlato a stříbro, zatímco energie a průmyslové kovy si vedly lépe. V sektoru zemědělství se pozornost vrátila k pšenici. Zhoršující se předpověď počasí vyhnala ceny pšenice v USA i v Evropě výše.

Za propadem zlata stojí slabé dlouhé pozice
Zlato prošlo prudkou korekcí, když byly uzavřeny slabé spekulativní pozice, a cena během dvou dní spadla o 200 dolarů.Prodej pravděpodobně spustila kombinace překoupeného trhu a zvýšení marží pro obchodování futures na zlato o 55% ze strany burzy CME.

CME se tak rozhodla po denních výkyvech ceny přesahující tři procenta. To na trh vrátilo vzpomínky a obavy z vývoje a kolapsu ceny na stříbru, když v květnu také došlo k prudkému nárůstu ceny a poté k ostrému zvýšení marží.

Podpora na 1700 dolarech
Výprodej se zastavil na 1705 dolarech, což je úroveň 50% návratu z předchozí rally. Poté došlo k návratu kupců, kteří byly vystrnaděni ze slabého akciového trhu. Prudkost výprodeje mají na svědomí především spekulativní dlouhé pozice, které byly otevřeny během posledního měsíce.

Faktory, které poslední rok hnaly cenu zlata výše, na trhu stále přervávají a střednědobý růstový trend je na zlatě stále v platnosti.



Podpora je nyní na úrovni 1697 dolarů, to představuje 50% korekci nedávné rally, klouzavé průměry jsou pak na cenách 1570 a 1480 dolarů. Cena může poklesnout až sem, aniž by došlo k narušení dlouhodobého růstového trendu.

Vysoká volatilita ukazuje, že před námi nejsou snadné časy
Za uplynulý měsíc 30 denní volatilita měřené indexem VIX neustále rostla a aktuálně dosahuje 34,4 procent, což je o 64% nad průměrem roku 2010, což byl z pohledu zlata další silný rok. To nám jednoduše říká, že i přes rostoucí trend mohou na trhu přijít tak silné a náhlé korekce, jakou jsme zažily v uplynulých dnech. Investoři, kteří chtějí na zlaté “bublině” vydělat, musí mít disciplínu, aby se na náladovém trhu nespálili.



Vývoj na trhu s ropou určoval Libye a hurikán IreneCeny ropy, zejména Brent, poklesly, protože na trh by se mohla vrátit kvalitní ropa z Libye. Pokles byl však jen přechodný navzdory tomu, že vzbouřenci vstoupili do Tripolisu a pád kolonela Kaddáfího se tak přiblížil. Obchodníci očekávají, že než se na trh dostane přiměřené množství ropy, bude to trvat ještě měsíce.

Cena ropy Brent poklesla díky zprávám z Libye na 105 dolarů, poté se však vrátila na 110, protože cenu podpořily možné sankce ze strany Sýrie a události v Nigérii. Poptávka po naftě se ze strany Indie i Číny v červenci zvýšila a ropě Brent tak poskytuje podporu nad úrovní 100 dolarů. Spread mezi ropou Brent a WTI se na chvíli snížil, pak se ale vrátil zpět nad 25 dolarů, protože americkou a kanadskou produkci nelze tak snadno přesunout na pobřeží, odkud může putovat na světové trhy.

Díky hurikánu Irence, který je už devátý v sezóně, může dojít k přerušení dodávek benzínu na východním pobřeží USA. Cena benzínu tak díky těmto faktorů přidala za týden téměř čtyři procenta.

Pšenice překonala kukuřici
Cena prosincové pšenice na burze CBOT prudce vzrostla a přiblížila se 8 dolarům za bušl, v červenci byla minimální cena 6,5 dolarů. Vysoké ceny kukuřice přiměly farmáře přejít na krmnou pšenici. Pro farmáře, kteří se nyní chystají zasít zimní pšenici, připravilo celý rok trvající sucho od Texasu až po Kanadu ty nejsušší podmínky. V Evropě naproti tomu rostou ceny mlynářské pšenice, protože vlhké počasí se postaralo o zhoršení podmínek vhodných pro sklizeň. Díky pokračujícím dešťům může být vyšší podíl pšenice použit ke krmení zvířat místo k běžné lidské spotřebě a to vyvolává tlak na cenu kvalitní pšenice.

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688