Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2011 14:00:39

Raiffeisenbank v 1.pololetí zvýšila zisk o 30% na 1,2 mld.Kč

HLAVNÍ UKAZATELE V MEZIROČNÍM SROVNÁNÍ:

·         Čistý zisk vzrostl o 30 %  na 1,209 miliardy

·         Celková aktiva +5,5 % na 199,9 miliardy

·         Vklady klientů  +9,1 % na 135,5 miliardy

·         Úvěry klientům +6,6 % na 148,6 miliardy

·         Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 11,6 % na 811 milionů .

·         Nulová expozice vůči státním dluhopisům vydaných USA nebo zemí jižní Evropy

„K nárůstu zisku v prvním pololetí přispívá především nižší tvorba opravných položek. Situace se zlepšuje především ve firemním sektoru, navíc se nám daří úspěšně vymáhat nesplácené pohledávky. Navíc na rozdíl od jiných českých bank nemáme ani korunudluhopisech jakékoli jihoevropské země a nečelíme tak ztrátám způsobeným potížemi těchto zemí,“ komentoval pololetní výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

„V obchodní oblasti se nám dařilo především u vkladů, které meziročně vzrostly o 9 procent. Klienti z řad fyzických osob oceňují především spořicí účet eKonto Flexi, vklady ale rostou i ve firemním sektoru,“ dodal.

 „V letošním roce nás čeká největší expanze pobočkové sítě v historii, chceme letos a příští rok otevřít asi 40 nových poboček a nabrat několik set nových lidí. V prvním pololetí jsme tak otevřeli 11 nových poboček včetně jedné z největších na pražském Václavském náměstí a několik poradenských center a dalších zhruba 15 rozšířili či rekonstruovali. Počet zaměstnanců banky se za poslední rok zvýšil o více než 400. Kromě prémiových klientů budeme více rozvíjet rovněž služby pro privátní klienty pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen.“ nastínil Lubor Žalman priority pro letošní rok.

 

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1. POLOLETÍ 2011

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 30% na 1,209 milionů korun. Za nárůstem zisku je především pokles tvorby opravných položek. Čisté úrokové výnosy zůstaly meziročně stabilní,  příjmy z poplatků (především díky oživení obchodování ve firemním sektoru) vzrostly o 20,5 % na 1,08 miliardy korun.

V PORTFOLIU ŽÁDNÉ RIZIKOVÉ DLUHOPISY Raiffeisenbank ve svém portfoliu nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko). Drtivou většinu portfolia představují dluhopisy České republiky, méně než procento tvoří dluhopisy Německa a několik setin procenta dluhopisy dalších zemí EU.

ŘÍZENÍ RIZIK  Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 11 %
na 811 milionů korun.
K poklesu dochází především ve firemním sektoru. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně vzrostly o 21,5 % na 2,69 miliardy korun. Nárůst je způsoben především růstem počtu poboček a s tím souvisejícím nárůstem počtu zaměstnanců.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva vzrostla meziročně o 5,5 % na 199,9 miliardy korun. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 6,6% na 158,4 miliardy korun, k nárůstu dochází především u firemních úvěrů. Objem vkladů se zvýšil o 9,1 procenta na 35,5 miliardy . U domácností dochází hlavně k nárůstu vkladů na spořicích účtech eKonto Flexi, jen v samotném druhém čtvrtletí vzrostl objem vkladů o více než devět miliard korun.

KAPITÁL Ve 2. čtvrtletí došlo k výraznému posílení kapitálu banky. Banka navýšila kapitál o téměř miliardu korun (akcionáři tak obratem reinvestovali vyplacené dividendy), dalších 785 milionů korun přidal nerozdělený loňský zisk. Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16% na 15,2 miliardy korun.  Kapitálová přiměřenost vzrostla z 10,8 na 12,3 %.

DALŠÍ NOVINKY V PRVNÍM ČTVRTLETÍ A VÝHLED NA ROK 2011

EXPANZE POBOČKOVÉ SÍTĚ Procházíme největší expanzí v historii, chceme se stát nejlepší bankou pro prémiové klienty v České republice. Koncept Raiffeisen Premium Banking má vlastní design a je určen pro klienty s příjmy přes 25 tisíc měsíčně. V letošním a příštím roce chceme otevřít asi 40 nových poboček a poradenských center. Doposud jsme letos otevřeli téměř 20 nových obchodních míst (některé nové pobočky i s víkendovým provozem), dalších zhruba 15 poboček jsme zrekonstruovali či rozšířili. Momentálně tak obsluhujeme klienty na 118 pobočkách a řadě dalších poradenských a hypotečních center. I nadále se budeme zaměřovat na Prahu a velká města nad 50 tisíc obyvatel.

NÁRŮST POČTU ZAMĚSTNANCŮ  S pobočkovou expanzí souvisí i nárůst počtu zaměstnanců. Za poslední rok se počet zaměstnanců banky zvýšil o více než 400, ke konci června banka zaměstnávala 3020 pracovníků. Banka nabírá nové kolegy především na přímou obsluhu klientů, roste i počet IT expertů.

ROZVOJ PRIVÁTNÍHO BANKOVNICTVÍ V prvním čtvrtletí zahájila Raiffeisenbank zahájila rovněž rozvoj privátního bankovnictví pod samostatnou značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Banka se chce do pěti let stát jednou z vedoucích bank v tomto nejrychleji rostoucím klientském segmentu. Nabízí dosud ojedinělé služby, např. otevřenou architekturu a privátní účty pro rodinné nadace.

NEW CONNECT Raiffeisenbank se stala prvním ryze českým autorizovaným poradcem pro vstup na polský trh New Connect, který nabízí alternativní přístup ke kapitálu. Vstup první firmy, společnosti TwigoNet, již připraven.

NOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY  Jako první využíváme datové schránky při čerpání firemních úvěrů – pro klienty úspora času a nižší administrativní náročnost. Nové fondy chránící před inflací a výkyvy akciových trhů: komoditní fond a protiinflační fond.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

30.08.2012Raiffeisenbank do června zvýšila zisk o 25% na 1,5 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.02.2012Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22% na 2,22 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.12.2011Raiffeisenbank za 9M zvýšila zisk o 30% na 1,8 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688