Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.08.2011 07:01:32

Proč nyní věřit akciím?


Silné firemní výsledky a vlna likvidity – to byly hlavní motory býčího trhu, který začal na jaře roku 2009. Rostoucí trend přerušilo jen zemětřesní v Japonsku, ale i z toho se akciové trhy dokázaly otřepat. V současnosti se mluví o další krizi, která by měla světové ekonomiky poslat ke dnu. Úlevu přinesl páteční projev šéfa Fedu Bena Bernankeho, který ujistil, že je centrální banka připravena podpořit ekonomiku. I tak se ovšem investoři obávají, že už silné silné firemní výsledky nebudou stačit k podpoře dalšího růstu akciových trhů.

 

 

Od konce dubna, kdy byl index S&P 500 na letošním maximu, odepsal přes 15 procent. Investoři s rostoucí nejistotou na trzích, která pramenila z prohlubující se evropské dluhové krize, začali stahovat peníze z akcií a vložili je do bezpečnějších aktiv.

Navíc vědomí toho, že i Spojené státy se potýkají s rekordním veřejným dluhem, nedává investorům kýženou jistotu, a ti si proto dělají hlavu i s budoucími zisky ve firemní sféře.

Přesto analytici očekávají, že by zisk na akcii firem z S&P měl v tomto roce dosáhnout 99 dolarů na akcii. To je téměř 8 dolarů nad rekordem z roku 2007 a 16 procent nad konečným ziskem z roku 2010.

Tržby ze zahraničí

Domácí trh je pro americké firmy důležitý, ale polovina zisků zhruba 80 procent společností obchodovaných v indexu S&P 500 pochází ze zahraničí. Zvláště pak z mladých trhů.

Spotřebitelské výdaje odpovídají zhruba 70 procentům amerického HDP. V rámci S&P 500 jsou ovšem pouze 2 sektory, které jsou závislé přímo na spotřebitelských výdajích – spotřební a luxusní zboží (staples a discretionary). Další sektory se specializují na energetiku, základní materiály, ropu nebo komodity. A právě ty vystřelily zisky firem z celého indexu.

Zvyšující se zisky a tržby ze zahraničí jsou pro mnohé firmy zcela zásadní. Společnostem navíc pomáhá daňové zvýhodnění na mladých trzích. Z průměrných 50 procent v polovině 80. let minulého století klesly daně zhruba na polovinu. Americké daně pro korporátní oblast jsou pak druhé nejnevýhodnější na světě, alespoň podle politiků.

Čím jsou nyní zajímavé technologické akcie? Pokračování článku najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688