Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  29.08.2011 11:59:13

Kdy vyklízet v rychlosti pozice a kdy naopak rychle nakupovat?


Colosseum

Kdy vyklízet v rychlosti pozice a kdy nakupovat? Pro investory zcela zásadní otázka. Odpovědí může být celá řada, každopádně jednoznačně ve chvíli, kdy si sednete na bar a Váš barman začne  otevřeně hovořit o tom, že se vždycky investování bál, ale že to zlato  vypadá teď vážně dobře.

Je to dáno většinou nesnesitelnou překoupeností, znáte to, palcové titulky tipu, „Zlato dosáhlo nových historických vrcholů a míří k 1900  stům dolarům za unci“ nebo „Zlato se zhodnotilo majitelům za pět posledních let v řádu stovek  procent". Chvíle, kdy si lidé na ulici začnou povídat, že se jedná o kvalitní investiční příležitost je vesměs většinou momentem, kdy již nejvýraznějších nárůstů dosáhlo a ti investoři, kteří instrument nakupovali dříve, minimálně začínají zvažovat možnost výběru zisků.

Základem dobrého obchodu by mělo být v první řadě co nejlevněji nakoupit a co nejdráže prodat. Ve chvíli kdy nakupuji drahý instrument, měl bych mít ověřené jeho kvality a zároveň potenciální výnosy netýkající se pouze jeho dalšího automatického růstu, například dividendové tituly. Netvrdím tím, že zlato v dlouhodobém horizontu nemůže nadále své hodnoty posílit, vše se však bude odvíjet od následujícího vývoje, který neumí nikdo bez křišťálové koule přesně  definovat.

Důležitým faktem je, že zlato v období prázdnin posiluje stabilně každý rok. Dalším pak, že komplikace související s předlužeností států jsou již minimálně z části v cenách na trhu zanesené. Stejně tak tomu je i s vývojem v ekonomice, který se investorům dvakrát nezamlouvá, nicméně oproti minulému roku přeci jen dochází ke zlepšení. V neposlední řadě hrozbou pro cenu zlata je FED, který může s každým svým dalším zasedáním přijít s rozhodnutím o další podpoře vývoje v ekonomice a tím by nakupujícím u maximálních hodnot kolem 1900 dolarů ukázal ceny zlata, které by se jim příliš nelíbili.

Stejně tak jsem se podivil panice palcových titulků u odchodu Stevena Jobse z pozice CEO Applu. Ano, nejeden klient spekuloval nad dvacetiprocentními propady. Opět musím zkonstatovat, že jeho odchod v  dlouhodobém horizontu může být pro společnost výraznou komplikací.

Nechci tvrdit, že Tim Cook není kvalitní náhradou, že svojí práci nezvládne. Jedná se o člověka, který firmě vydělal za poslední roky spoustu peněz na základě maloobchodní sítě, která se zdá tak úspěšná, že  v Číně již neprodávají pouze falešné krabičky s nakousnutým jablíčkem, ale zároveň pro ně otevírají falešné obchody, ve kterých prodavači ani  nevědí, že neprodávají výrobky Applu. Stejně tak přesunem výroby do Asie ušetřil spoustu dalších peněz.

Důležité je, že zprávy týkající se zdravotního stavu Jobse masírovaly trh a investory od začátku jeho roku. Oproti nim však bylo na stole dané jednoznačné řešení, kdo génia ve funkci vystřídá a investoři  se s touto zprávou poměrně v klidu smířili, takže při konečném oznámení "katastrofy" zdá se spíše využili sedmi procentního výkyvu při panické reakci v afterhours k levnějším nákupům a při pohledu na současnou cenu  akcie (o dva dny později) se musím pousmát nad článkem v hospodářských novinách, že společnost ztratila ihned hodnotu 2,2 miliardy dolarů. Pokračování článku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688