TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.08.2011 10:13:46

Města na jihu Čech investují do rekonstrukcí a oprav škol stovky milionů korun

ČESKÉ BUDĚJOVICE (MEDIAFAX) - Desítky a někde stovky milionů korun investují města na jihu Čech do úprav, oprav či staveb škol a jiných školských zařízení. Například v Českých Budějovicích letos investují na tyto účely asi 110 milionů korun, uvedla pro agenturu Mediafax mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Právě prováděné stavební práce v českobudějovické Základní škole Oskara Nedbala zahrnují přístavbu spojovací chodby a tří učeben. Celková investice přesahuje osm milionů korun. "Nový koridor propojuje stávající objekty školy s pavilonem jídelny, čímž se jednoznačně zlepší komfort žákům i učitelům," uvedl náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD) s tím, že ještě do konce letošního roku dostanou žáci tři nové učebny.

Lešení už obepnulo část objektů Základních škol Máj I. a II., které čeká zateplení a výměna oken. Práce budou prováděny ve dvou etapách, první z nich bude realizována letos, druhá příští rok,“ poznamenal k jedné z vůbec největších letošních investičních akcí za 44,7 milionů korun primátorův náměstek Kamil Calta (TOP 09).

Další významnou akcí je plošné zateplení školních budov v Kubatově ulici, kde se vymění okna i dveře. Práce za skoro sedm a půl milionu korun skončí do konce září. Kromě klasických oprav, vylepší město také gastro zařízení ve školních jídelnách základních či mateřských škol. Z městské kasy na to půjdou přes dva miliony korun.

Také jihočeský Písek letos investuje nemalé peníze do vylepšení školských zařízení. Jen během letních prázdnin byly v některých základních a mateřských školách realizovány investiční akce a opravy za skoro 13 milionů korun. Byla to třeba protipožární ventilace šaten, výměna oken, zateplení, rekonstrukce střechy, přístavba a stavební úpravy pavilonů, oprava sociálních zařízení, či vybavení učeben.

Tábor vynaloží několik milionů korun na úpravy škol a školek. Některé částky v řádech desítek až stovek tisíc jdou na výbavu učeben, či heren, nebo školních družin. "Snažíme se investovat postupně a s rozumem, ale zase s ohledem na potřeby škol," uvedl tajemník radnice Lubomír Šrámek.

Jihočeské Strakonice asi investují nejvíce. Konkrétně 350 milionů korun do stavby zcela nové školy v ulici Povážská. "Na místě již nevyhovujících montovaných budov vzniká zcela nová dvoustupňová škola za 350 milionů korun. První stupeň pro 170 dětí za téměř 200 milionů je již hotov, druhá část by měla být v příštím roce na podzim," řekla Mediafaxu mluvčí města Irena Malotová.

Rovněž Jihočeský kraj maximálně podporuje investice do škol, především středních, jejichž je zřizovatelem. “Kupříkladu VOŠ, SPŠ automobilní a technická v Českých Budějovicích prochází rekonstrukcí střechy, krovu, podlah, rozvodů topení a sociálních zařízení za 11,7 milionu korun. Ve VOŠ a SPŠ automobilní a technické na Senovážném náměstí se zase dělají práce na rozvodech topení a dláždění dvora. Tato investice vyjde na dva půl milionu korun,“ řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Gymnázium Jírovcová v Budějovicích vyjde na jeden a půl milionu korun. Ve SŠ obchodu, služeb a podnikání a VOŠ v krajském městě vyjdou úpravy a vybavení prostor pro odborný výcvik oborů fotograf a kosmetička na téměř čtyři miliony korun. Za sedm mulionů korun se dokončuje turistická základna Domu dětí a mládeže v Písku.

“Školky kraj nezřizuje a tím pádem ani neopravuje, ovšem v rámci Grantového programu Opravy a rekonstrukce mateřských škol, výstavba a rekonstrukce zařízení pro děti do tří let věku, rozdělil Jihočeský kraj mezi 46 úspěšných žadatelů 10 milionů korun. Realizace vybraných a podpořených projektů má skončit do 21. října tohoto roku,“ dodala Kateřina Koželuhová.

René Kekely, kekely@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688