Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.08.2011 13:07:21

Na koho svalit vinu za volatilitu na trzích? Technická analýza za to fakt nemůže


 

Mnoho investorů se stále ještě nemůže vzpamatovat z událostí posledních týdnů. Kdo může za aktuální vývoj trhů podobný horské dráze? V současné době lze slyšet sílící hlasy svalující vinu na technickou analýzu a vysokorychlostní obchodování (HFT). Anebo to mají vše na svědomí politici? Fed a evropské špičky?

 

Možná bychom měli hledat chybu v samotných investorech, kteří místo racionálního uvažování baží po rychlých ziscích. Může se zdát, že co investor, to jiná investiční strategie. Někdo se řídí podle technické analýzy a někdo jde proti proudu. Většina účastníků trhu si však vytváří názor na základě žhavých tipů nebo doporučení portfoliomanažerů svého fondu. Málokdo zodpovědně zvažuje alternativy podle dostupných informací, které si sám opatří a zpracuje. Spíše na trhu hrají velkou roli emoce.

Co to vůbec je ta technická analýza, "která napáchala tolik škody"?

Historie technické analýzy sahá do 17. století, kdy se v Japonsku objevily první svícové grafy. Větší popularity se jí však dostalo na počátku 20. století, kdy technickou analýzu proslavil Charles Dow. "Technika" pomáhá analyzovat tržní cenu. Existuje nespočet druhů technických ukazatelů, jde o různé druhy grafů, úrovně podpory a odporu (support/resistance), obrazcové formace, klouzavé průměry či ukazatele divergence. Všechny však mají ve svém základě tržní cenu.

Proč se točit jenom kolem ceny?

Cena je finálním ukazatelem hodnoty daného aktiva (investice). Pokud nakupujeme, očekáváme růst cen. Když prodáváme, čekáme opak. Nezáleží, k jaké investiční škole se hlásíme. I hodnotoví investoři spekulují: nakupují akcie v očekávání, že se během delšího období budou zhodnocovat, a tedy poroste jejich cena. Alternativní investoři jdou proti proudu, protože očekávají, že se nastoupený trend obrátí. Naproti tomu se najde i velká masa investorů, kteří trend následují, protože věří v jeho pokračování.

Podle jaké filozofie se tedy řídit, abychom se "dospekulovali" k úspěchu? Těžko říct, každá strategie má svá pro a proti. Například jedna z nejoblíbenějších investičních strategií zvaná "kup a drž" se hodí jedině pro dlouhodobý býčí trh. Býčí trend od roku 1982 do roku 2000 se ale nedá srovnávat s dnešním prostředím. Nyní se totiž nacházíme s velkou pravděpodobností na trhu dlouhodobě medvědím.

Proč je současné prostředí na burze podobné období Velké deprese? Pokračování článku najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:




Přečtěte si také:

07.02.2019Propady na trhu: Kdo za to může?! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688