TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.08.2011 12:35:05

Nečasův kabinet se shodl na podobě daňové reformy (24.8.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda se na svém středečním zasedání po dlouhých debatách dohodla na podobě daňové reformy, Mediafaxu to uvedl zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Stravenky již nebudou daňově zvýhodněné, ale ministři se na druhou stranu shodli na zavedení daňového bonusu, který má být spravedlivou náhradou.

Paušál nahrazující stravenky bude ve výši 3000 korun ročně, což je 250 korun měsíčně. Je to výše, kterou navrhoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Daňový bonus bude mít stejný princip jako u slevy na dítě. Když bude mít člověk nulovou daňovou povinnost, dostane finanční náhradu ve formě negativní daně, tedy ve formě příspěvku," upřesnil Mediafaxu nejmenovaný zdroj.

Toto opatření by podle něj mělo být spravedlivou náhradou pro všechny dotčené.

Další novinkou by mělo být zrušení 15procentního danění takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje kromě platu i pojistné odvody. Zaměstnanci by se místo toho měli vrátit k placení daně z hrubého příjmu, tedy systému platnému do roku 2008. Sazba daně z příjmu bude 19 procent.

Odvody zaměstnavatele na veřejné pojištění jeho pracovníků a státní politiku zaměstnanosti nahradí jednotná daň z úhrnu mezd, která z nich bude složená. Na důchodové pojištění má jít, stejně jako dosud, 21,5 procenta hrubé mzdy, na veřejné zdravotní pojištění sedm procent a na státní politiku zaměstnanosti 1,2 procenta.

U úrazového pojištění materiál počítá se dvěma variantami. První navrhuje jednotnou sazbu 0,4 procenta pro všechny. U druhé je podíl rozlišný, a to podle náročnosti jednotlivých povolání od 0,2 procenta u programátorů a bankéřů až do 3,58 procenta u horníků.

Novinkou je to, že správu odvodu budou vykonávat finanční úřady, které peníze prostřednictvím jednotného inkasního místa přerozdělí jednotlivým příjemcům pojištění. Zaměstnavatelům skončí účtování s pojišťovnami. Navíc pro ně bude existovat strop, díky kterému budou moci tento odvod ročně počítat jen z 48násobku průměrného měsíčního příjmu průměrného počtu svých zaměstnanců.

Schválená podoba daňové reformy respektuje dohodu zachování logiky změn, kterou v úterý uzavřel ministr Kalousek se svým vládním kolegou, šéfem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS). Daňové zvýhodnění tak budou dál požívat investiční pobídky, potvrdil agentuře Mediafax přímo z jednání sám Kocourek.

Změny na daních nepotěší lidi, kteří využívají odpočty úroků z úvěrů na vlastní bydlení. Zatímco dosud si zájemci, kteří měli úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéku, mohli odečíst od základu daně ročně až 300 tisíc korun za zaplacené úroky, nově se tato částka sníží na 80 tisíc

Na středečním jednání autora předlohy ministra financí nahradil jeho 1. náměstek Ladislav Minčič, který se na přípravách podílel významnou měrou.

Nová pravidla čekají podle balíku zákonů také hazard. Provozovatelé loterií by státu měli odvést polovinu rozdílu mezi penězi získanými od sázkařů a vyplacenými výhrami. U hracích automatů má být tento odvod ve výši 20 procent, u kurzových sázek a her v kasinu 10 procent.

Novinka má ukončit praxi, kdy můžou loterijní firmy odvádět peníze na veřejně prospěšné účely, které ale mnohdy končí v neprůhledných sdruženích. Kromě nového odvodu by měli provozovatelé hazardu platit i standardní daň z příjmu právnických osob.

Většina nových pravidel by měla začít platit od 1. ledna 2013, nová loterijní daň už od roku 2012.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688