Dětský pokoj a vhodné osvětlení - správná volba pro dítě

Kompletní osvětlení dětského pokoje, místa kde dítě hledá po dobu svého vývoje své útočiště a bezpečnost zázemí, se již netočí jen okolo centrálního stropního či svítidla, tak jak tomu bylo v dřívějších dobách. Osvětlení je potřeba brát jako celek a přemýšlet nad tím, že centrální svítidlo nestačí ke všem funkcím v pokojíku univerzálně.

Jaká svítidla by neměla chybět v každém pokojíků?

  • Centrální svítidla – stropní či závěsné svítidlo, které tvoří páteř v celkovém osvětlení.

  • Nástěnná svítidla – přejímá roli doplňkového světla, či hlavního světla pro lepší osvětlení herního koutu.

  • Stolní lampy pro správné čtení a psaní u pracovního stolu

  • Stolní lampičky – pro možnost čtení v posteli nebo jako dekorativní či orientační svítidlo v nočních hodinách, pro lepší orientaci a pocit bezpečí.

Vhodné rozmístění svítidel v pokojíčku

V dětském pokojíčku, stejně jako v jakékoliv místnosti v zásadě platí obecné pravidlo o celkovém osvětlení, které říká, že v žádné části pokoje by jste neměli mít problémy se čtením běžného textu.

V různých částech interiéru, však toto pravidlo nemusíme dodržovat zcela, protože každá místnost má svůj účel a dle toho je nasvětlována. U dětského pokoje to však platí na 100%, protože se vlastně jedná o multiúčelová místnost, kde si dítě hraje, spí, v pozdějším věku i čte a učí se.

Proto vyjma dobrého průchodu venkovního světla, které pokoj dělá opticky větším je potřeba dobře rozmístit i svítidla. Hlavní svítidlo (lustr či závěsné svítidlo) by jste měli zavěsit do středu místnosti aby poskytlo dostatek světla obecně do celého prostoru. Vyjma centrálního osvětlení by jste neměli zapomínat na výše uvedená v pořadí druhá postraní (nástěnná) svítidla, která posílí osvětlení v místě kam centrální svítidlo svým světlem „nedosáhne“ a které vyjma svého primárního úkolu, může plnit i zajímavý doplněk pokoje a díky motivu nebo směru světla působit jako dekorační osvětlení.

Neodmyslitelným praktickým doplňkem pro Vaše dítě je třetí v pořadí stolní lampa na pracovní stul. Světlo je třeba umístit tak, aby si (před)školák při malování, tvůrčí činnosti či psaní úkolů nestínil a rozeznal na první pohled text, kresbu a barvy. Pokud je dítě pravák, mělo by světlo dopadat od jeho levé ruky u leváků analogicky naopak. Lampička k psacímu stolu by měla být opatřena klouby, které nám umožní nastavení toho správného úhlu dopadu světla pro různé činnosti.

Účelové a doplňkové osvětlení

Nakonec používáním v pořadí čtvrtého světla - stolní lampičky na nočním stolku od útlého věku dítěte můžete také docílit toho, že si v budoucnu bude pravidelně před spaním číst něakou zajímavou knížku. Přemýšlíte-li o koupi lampiček pro úplně nejmenší - nečtenáře, vybírejte spíše lampičky dle vhodného motivu a výsledného, spíše tlumeného světla, které můžete vyjma navození pocitu bezpečí sloužit i jako orientační svítidlo při nočním výletu na záchod či kamkoliv jinam.

Svým dětem chce většina lidí dát jen to nejlepší a to se týká i osvětlení v dětském pokoji.V naší široké nabídce na www.rajsvitidel.cz najdete dětská svitidla pro děti bez rozdílu všeho věku, různých stylů a provedení, stejně tak i jakékoliv interiérové či exteriérové osvětlení za výhodné ceny. Ještě před Vánoci můžete vybírat z rozsáhlé nabídky skladem.

 

Nezaspěte a nakupujte již nyní!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry