TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  23.08.2011 12:25:11

Analýza: Úspory z penzijního připojištění lidé investují převážně do bydlení

PRAHA (MEDIAFAX) - Z analýzy Penzijního fondu České pojišťovny (PFČP) vyplývá, že klienti, kteří se rozhodli vybrat si své naspořené prostředky z penzijního připojištění, je investují převážně do bydlení. Penzijní fond o tom informoval v úterý.

Podle analytiků Penzijního fondu České pojišťovny zůstává přibližně 17 procent objemu peněz z penzijního připojištění několik měsíců zcela nevyužitých. Naproti tomu 14 procent klientů PFČP vkládá tyto prostředky ihned do jiných finančních produktů, ať už nového penzijního připojištění, nebo spořicího účtu či dalších investic. Ostatní (69 procent) své peníze určené na zajištění stáří utratí. Více než třetina prostředků z penzijního připojištění putuje na opravu nebo koupi nemovitosti, dalších téměř 10 procent na vybavení domácnosti. Podobně silná (devět procent) je i skupina těch, kteří investují do koupě automobilu.

„Díky penzijnímu připojištění se lidé pouštějí do investic, na které už v důchodu nebudou mít prostředky. Zároveň jim ale tyto investice v budoucnu pomohou. Rekonstrukcí bytu lze například snížit náklady na jeho další provoz, a o to víc peněz pak senior ušetří na vlastní potřeby,“ vysvětlil ředitel pro obchod a marketing PFČP Libor Pergl.

Svou roli v rozhodování o tom, jak naložit s penězi z penzijního připojištění, hraje i výše naspořených prostředků. „Uspořená částka se nyní v průměru pohybuje mírně pod 100 tisíci . Odpovídá to krátké historii penzijního připojištění v ČR a relativně nízkým měsíčním vkladům,“ konstatoval Pergl.

Lidé si při výběru úspor z penzijních fondů mohou volit z několika způsobů výplaty. Buď si zvolí formu jednorázového vyrovnání, nebo si mohou nechat pravidelně vyplácet penzi. Ti, kteří volí první variantu, tvoří drtivou většinu. „Zajímavé je, že necelá polovina klientů zatím ani neví, že je možné si nechat vyplácet penzi,“ uvedl Pergl.

Spolu s tím, jak si lidé začínají uvědomovat vlastní zodpovědnost za svou životní úroveň ve stáří, a jak se bude prodlužovat doba spoření, se v budoucnu dá očekávat příklon k vyplácení anuity či doživotní renty. „Lidé si zkrátka doposud nestihli naspořit takové zůstatky, kdy by anuita tvořila zajímavé měsíční částky. Očekáváme ale, že právě s rostoucími zůstatky stoupne i zájem o výplatu penzí,“ dodal ředitel.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688