Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.08.2011 13:21:19

Proč jsou burzy nyní tak rozkolísané? 7 důvodů


V poslední době vykazují akciové trhy značnou volatilitu. Podobně divokých výkyvů jsme byli svědky v roce 2008 nebo při "flash crash-i" 6. května 2010. Pokud se podíváme dále do historie, všimneme se velké volatility například v říjnu 1987 o tzv. "černém pondělku", když index Dow Jones utrpěl za jeden den ztrátu 22,6 %.

 

 

Příznaky tohoto "zkratu" na trzích jsou neobvykle prudké pohyby u kurzového vývoje. Příčin volatility může být mnoho a názory analytiků, ekonomů i portfoliomanažerů se mohou značně rozcházet.

Někdo to svádí čistě jen na paniku investorů strachujících se příchodu druhého dna recese, dluhové krize v eurozóně a potenciálního vzniku problémů v evropském bankovním systému. Kolísavému pohybu však v mnohém napomáhají počítačové obchodní systémy založené na matematických modelech, které dokážou tvořit obchodní rozhodnutí v milisekundách.

Volatilita je funkcí nejistoty. Panické chování investorů je pro akciové trhy v podobných situacích bohužel typické. V dobách nejistoty pohyb kurzů připomíná horskou dráhu, protože vylekaní investoři reagují s přehnanými emocemi na každou novou zprávu z novinových titulků. Jejich nálada se mění jako počasí podle toho, jestli jsou noviny plné špatných zpráv, nebo pronikla do tisku nějaká uklidňující informace.

Do následujících sedmi bodů lze shrnout hlavní příčiny současného nezvyklého kolísání na trzích:

1. Faktor strachu

Strach z velkých ztrát je hlavním důvodem pro zbrklé prodeje. Velké množství investorů má pocit, že se trh řítí cestou ke dnu, srovnatelnému s tím, které ozkoušel v březnu 2009. Hromadný strach představuje sebenaplňující se očekávání, jež nutí investory být více a více opatrnější a vyvolá tak další vlny prodejů.

Individuální investoři podléhají panice zejména kvůli tomu, že nediverzifikují dostatečně své portfolio. Pokud by měli větší expozice v komoditách jako je například zlato, nebyli by přehnaně zainteresovaní jen na vývoji cen akcií.

2. Obavy z druhého dna

Na burzách se vyprofilovaly dva protichůdné názory: jedna skupina je přesvědčena, že svět spěje ke druhému dnu, upadne opět do recese, a proto je třeba zisky co nejrychleji vybrat; ti druzí podobný názor nesdílejí a nízké ceny akcií pro ně představují atraktivní příležitost k nákupu. Který investorský sentiment nakonec trh ovládne, ovlivní aktuální informace – jestli budou převažovat ty uklidňující, nebo naopak.

Ustrašeným investorům se není co divit, postupně totiž ubývá dobrých zpráv: makroekonomická data z vyspělých zemí poukazují na to, že vysoké zadlužení představuje pro ekonomiky brzdu růstu. Nevalná výsledková sezóna evropských firem to jen potvrzuje. A v Americe, kde měly jako povzbuzující lék pro ekonomiku své "QE2" (pozn. kvantitativní uvolňování), také dobrá nálada končí. Nákupy dluhopisů totiž jen zhoršují narůstající neúnosné zadlužení ekonomiky USA – největší problém, aktuálně vystupující do popředí.

Jaké jsou další důvody extrémně vysoké volatility na trzích? Pokračování naleznete ZDE:

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.09.2018Proč se altcoinu XRP firmy Ripple nyní tak daří kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
21.01.20187 důvodů proč letos vsadit na zlato Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688