Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.08.2011 09:33:49

ČS - koment 18.8. - proznóza ČNB, Maďarsko, rating USA, SNB, daně z finančních trasakcí

Region 

·   CZ (D-1) Guvernér Singer včera potvrdil svůj souhlas s poslední prognózou – dle něj momentálně nevidět v ekonomice žádné důvody pro změnu sazeb před koncem letošního roku. Prognóza klade zvýšení sazeb na konec  tohoto/začátek příštího roku, což, jak guvernér připomíná ale  není příslib, jenom předpoklad na základě aktuálního vývoje (a tudíž všechno může být nakonec jinak). Zpomalení růstu světových ekonomik prý uvolňuje tlak na růst cen komodit, který bol nejvýraznějším proinflačním rizikem pro ČNB. S tím i my souhlasíme a kvůli stávajícím tržním turbulencím odsouváme odhad prvního utažení sazeb až do příštího roku. 

 

·   HU (D-1) Premiér Orbán se včera snažil uklidňovat trhy. Znovu potvrdil fiskální přísliby vlády – ta v každém případě bude pracovat na dodržení stanovených cílů (letos očekávají přebytek rozpočtu, hlavně díky znárodnění soukromého penzijního pojištění). Vzhledem k slabším datům za druhý kvartál (HDP q/q stagnovalo) vláda snižuje odhad růstu z 3 na 2% a pokud bude potřeba nižší růst kompenzovat, slibuje další opatření jak na straně příjmů, tak i výdajů – konkrétní „reformy“ prý  představí na podzim a další pak příští rok. Forintu to nijak viditelně nepomohlo, výnosy již dříve oproti minulotýdennímu výkyvu (10letý bond až k 8%), který byl ale podle Reuters částečně technického charakteru, korigovaly a vrátili se k 7,22% - při těchto cenách momentálně Maďaři dokážou najít pro svůj dluh odbyt. 

 

Svět 

 

·   US(D-1) Agentura Fitch včera potvrdila AAA rating USA se stabilním výhledem avšak s varováním, že oproti jiným státům s nejvyšším ratingem USA ve fiskálních otázkách zaostávají a pro udržení ratingu budou muset ukázat nejenom snahu ale i skutečné výsledky ve snižování deficitu. Rating si však drží díky tomu, že „klíčové pilíře mimořádné důvěryhodnosti zůstávají nedotčené“ (zdravá, flexibilní a diverzifikovaná ekonomika s klíčovou rolí ve světovém finančním systému). 

 

·   EMU (D-1) EMU nadále zvažuje možnost uvalení daně z transakcí na finančních trzích. Tento návrh tady již byl v loni, avšak neprošel. Výsledkem včerejšího jednání je, že kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy se shodli, že je potřeba tlačit na užší spolupráci v rámci EMU, přísnější rozpočtová pravidla a harmonizaci DPPO. V listopadu by také měl být připraven návrh výše zmíněné daně. Aby opatření mohlo fungovat a přinášet příjmy do společného rozpočtu, bude potřebné jeho schválení v rámci G-20, jinak dojde jenom k přesunu transakcí mimo EMU. 

 

·   CHF (D-1) Švýcarská centrální banka včera oznámila další opatření proti posilování franku, a to zvýšení objemu  „vkladů na viděnou“ u bank ze 120mld. na 200mld. franků. Vláda pak   včera přislíbila další 2 mld.CHFna boj s dopady silnějšího franku. Protože se ale nejedná o nic radikálního,  což část trhu čekala, s frank nejdřív posílil k 1,13. Dnes ráno se však vrátil 1,145 (proti EUR).

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.08.2011ČS - koment 25.8. - rating ČR, páteční spekulace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688