TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.08.2011 11:35:06

Vláda podpořila změny v letošním rozpočtu rezortu školství, reagují na problémy Sazky

PRAHA (MEDIAFAX) - Výpadek odvodů z loterijní společnosti Sazka a s ním související krizová situace v podpoře mládeže a sportu přiměla rezort školství upravit letošní rozpočet. Žádost, která má přerozdělit půl miliardy korun od vysokých škol, ve středu dostala od vlády zelenou, uvedl zdroj agentury Mediafax.

Podpora sportu by měla pro letošek posílit oproti stávajícímu rozpočtu o 139 milionů korun a vyšplhat se téměř na dvě miliardy korun. Všeobecná sportovní činnost z toho má získat přes 100 milionů, dalších 36 milionů půjde podle plánu do sportovní reprezentace. O 11 milionů korun posílí podpora mládeže.

Nejvýraznější sumy navíc, téměř 350 milionů korun, se má dočkat knihovnická činnost. Ministerstvo chce totiž urychlit splácení úvěru, kterým financovalo výstavbu Národní technické knihovny ve vysokoškolském areálu v pražských Dejvicích.

"Splácení úvěru je předpokládáno až do roku 2013 s tím, že na rok 2012 je počítáno s částkou 300 milionů korun a na rok 2013 s částkou 72,16 milionu. Přerozdělení prostředků státního rozpočtu umožní uspíšení těchto splátek," zdůvodnilo úpravu ministerstvo. Protože peníze na knihovnu bude moci ministerstvo použít už letos, ve dvou následujících letech, aspoň podle návrhu, navýší o tuto částku peníze pro vysoké školy.

Právě vysokoškolské programy mají v letošním roce přijít o 468 milionů korun, které byly původně určené na rekonstrukci a rozvoj vysokoškolských areálů. Kvůli námitkám ministerstva zahraničí se totiž nepodaří rezortu školství využít finance vyčleněné na pořízení nové budovy pro Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze a rekonstrukci a přístavbu budovy Slezské univerzity v Opavě.

Jejich financování má začít až v roce 2012, je ale otázkou, jestli neodstartuje později. "NTK zásadně pomůže a uvolní mi ruce," sdělil agentuře Mediafax ministr školství Josef Dobeše (VV) na dotaz, jestli mu změna rozpočtu pro letošní rok umožní získat chybějící peníze na platy školníků, kuchařek a uklízeček. Těm chtěl Dobeš původně srazit platy v příštím roce o pět procent, nakonec ale plánuje omezit investiční akce svého ministerstva.

"Zásadní výpadek odvodů ze společnosti Sazka v letošním roce je příčinou aktuální krizové situace v oblasti podpory v oblasti sportu a mládeže. Posílení těchto oblastí pomůže tuto krizi zmírnit," uvedl rezort školství.

Smyslem navrhované úpravy je podle ministerstva efektivnější využití prostředků státního rozpočtu a zajištění financování jednotlivých programů v souladu s jejich schválenými dokumentacemi. Rozpočtové opatření jako celek nebude mít na rozpočet rezortu vliv.

Sazka snížila odvody sportovním svazům kvůli splátkám vysočanské O2 areny. Loterijní společnost od 17. ledna čelila insolvenčnímu řízení, Městský soud v Praze ji kvůli mnohomiliardovým dluhům poslal do úpadku na konci března. Od 30. května je Sazka v konkurzu. Firmu řídí insolvenční správce Josef Cupka, který vystřídal dlouholetého šéfa Sazky Aleše Hušáka.

Většinovým akcionářem společnosti je s téměř 70 procenty Český svaz tělesné výchovy, přes 13 procent akcií má Sokol a více než pět procent Česká asociace Sport pro všechny.

Vláda teď žádost ministerstva školství doporučí rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny, aby příslušnou úpravu odsouhlasil.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688