TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.08.2011 19:25:14

Rezort životního prostředí načrtne vládě, jak se poučil z chyb programu Zelená úsporám

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda ve středu projedná stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP) ke kontrolnímu závěru Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který kritizoval využití prostředků z prodeje emisních povolenek. MŽP uznalo chyby v programu Zelená úsporám a připravilo sérii opatření pro jejich budoucí eliminaci.

"Závažné nedostatky byly zjištěny v přípravě, řízení a administrování programu Zelená úsporám. Selhal zejména systém monitorování a finančního řízení programu. Toto selhání vyústilo v předlužení programu a v jeho sníženou efektivnost," přiznává MPŽ ve svém stanovisku.

Jako rozhodující původce zjištěných nedostatků rezort Tomáše Chalupy (ODS) označuje dvě příčiny. "Selhala řídicí činnost vrcholových manažerů MŽP a Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kteří odpovídali za vytvoření podmínek pro realizaci programu," uvádí ministerstvo, které ale zároveň dodává, že vrcholoví manažeři, kteří při řízení programu selhali, už v manažerských pozicích nejsou.

Druhým pochybením je podle MŽP fakt, že se rezort už v počátečních fázích přípravy programu odchýlil od jeho aktualizované koncepce. Vláda ji přitom projednala na začátku prosince 2008.

"Základním úkolem bylo vyřešení vzniklého deficitu v celkové výši zhruba osm miliard korun, který vznikl převisem žádostí nad disponibilními prostředky a také přijetím segmentu veřejných budov, pro něž program nebyl koncipován," vypočetlo ministerstvo problémy Zelené úsporám. Deficit má vyřešit další prodej emisních povolenek, ale také využití prostředků původně určených na podporu likvidace vraků aut.

Převedení 1,5 miliardy korun vybraných z poplatků na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění autovraků už schválila v rámci novely zákona o odpadech v polovině července Poslanecká sněmovna. Po souhlasu Senátu a podpisu prezidenta mají být proto uvedené peníze "bezodkladně použity pro uspokojení dalších žadatelů, kteří splnili podmínky programu".

V dalším prodeji emisních povolenek komplikuje české straně situaci zemětřesení a tsunami, které zasáhly na jaře Japonsko. Česko kromě Japonců vyjednává o dalším prodeji emisních povolenek, například se zástupci Světové banky. "Další obchody jsou nyní těžko predikovatelné, lze však očekávat budoucí příjem v řádu stovek milionů korun," konstatuje MŽP s tím, že za prvních sedm měsíců letošního roku prodalo povolenku za 600 milionů.

Rezort ve stanovisku ke kontrolnímu závěru NKÚ shrnuje také, kolik peněz na projekty v programu Zelená úsporám už vyplatil. Za první pololetí roku 2011 dostali žadatelé 3,6 miliardy korun, zatímco od začátku programu do konce loňského roku to byly jen dvě miliardy.

"Očekáváme, že na zasedáních koncem července a koncem srpna 2011 schválí Rada fondu další žádosti v objemu 2,2 miliardy korun," dodává ministerstvo. Stopku naopak dostala revitalizace veřejných budov, kde si téměř 900 žádostí nárokovalo podporu přes čtyři miliardy korun.

Do budoucna si každopádně chtějí MŽP a SFŽP vzít z případu Zelená úsporám ponaučení, ve stanovisku je shrnuté do téměř třicítky opatření.

"SFŽP bude v případě přípravy dotačních programů s velkým počtem potenciálních účastníků přistupovat systematicky k propagaci s dostatečným předstihem tak, aby zvolené prostředky opakovaně zasáhly co nejvíce osob, pro které budou programy určeny," uvádí ministerstvo v jednom z nich.

Na základě předpokládané poptávky a množství peněz by se měl rezort a SFŽP rozhodnout, jestli bude dotační program vyhlášený jednorázově, nebo v rámci několika výzev. "SFŽP zajistí v budoucnosti administraci žádostí vlastními silami, pokud to bude kapacitně možné," dodává ministerstvo s tím, že fond nebude svěřovat administraci žádostí subjektům, které neprokážou, že jsou schopné řádně zajistit administraci velkého počtu žádostí.

Informační systém SFŽP by měl nově podávat průběžně ve všech případech spolehlivé informace o správné výši dotace. Před úhradou faktur dodavatelů má fond provádět důslednou kontrolu, jestli je fakturované dílo provedeno v souladu s příslušnou smlouvou.

Program Zelená úsporám je určený pro žadatele, kteří chtějí zvýšit energetickou efektivitu svého bydlení. Peníze na rekonstrukce a revitalizace získávají z fondu, který plní prodej přebytečných povolenek za emise, které Česko nevypustí do ovzduší a může je prodávat jiným znečišťovatelům.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688