Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.08.2011 14:04:28

Čeká evropské banky scénář z roku 2008?


Po zkušenostech z pádu amerických bank v roce 2008 jsme měli pocit, že jsme pravidla kapitálové přiměřenosti evropských bank dostatečně zpřísnili, aby se podobná situace, která by položila i zdravou banku neopakovala. V Americe se možná poučili a kapitál skutečně značně navýšili. V Evropě jsme stres testy měli také, ale měkké. Máme se tedy čeho bát?

 

 

Vezměte si třeba Société Générale. Je to francouzská banka, je klíčovým hráčem na poli světových finančních institucí, její hospodaření je dosti netransparentní, takže možná "sedí" na velkých ztrátách, možná drží velký podíl vládních dluhů PIIGS nebo jsou možná v její rozvaze mraky derivátů, kam se jen podíváte. Ale každá další evropská banka na tom je nejinak.

Dalším cílem útoku spekulantů by mohla být nyní třeba italská banka UniCredit, v poslední době jsme se o ní mohli doslechnout, že má také obrovskou expozici na dluzích problémových ekonomik.

Nicméně, znáte někdo skutečného původce těchto informací? Kdo si dal práci, že podrobně zanalyzoval rozvahy zmiňovaných finančních institucí, aby mohl veřejnosti zodpovědně předložit natolik závažné závěry o bankách. Že neznáte? Bohužel to nevědí ani spekulanti na pokles, kteří akcie těchto bank prodávají "na krátko".

Zajímá ještě někoho pravda?

Každý run na banku či jinou finanční instituci se vyznačuje tzv. sebenaplňujícími se očekáváními. Jak jednou banka ztratí důvěru, jde to s ní obvykle od desíti k pěti, a jen těžko svou pošramocenou pověst dokáže znovu napravit.

Pravděpodobně vás napadne, že přeci při nedávných stres testech splnila Société Générale povinné kapitálové požadavky, takže by jí nyní měl rezervní kapitál pomoci složitější období překonat. Těžko říct. Stres testy byly ze strany odborníků dosti kritizovány jako příliš měkké a zcela nedostatečné pro případ mimořádných propadů.

Každopádně, pokud se některá velká evropská banka dostane do vážnějších problémů, můžeme si být jisti, že bude brzy následována nějakou další. A která to bude? Zbývá jen hádat. Snad žádná z evropských bank nemá dostatečný kapitál, aby hladce ustála dopady recese při takových expozicích v periferních ekonomikách. Záleží asi jen na tom, na kterou banku si investoři zrovna ukážou prstem.

Poučila se Evropaamerických zkušeností? Pokračování článku najdete ZDE:    


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688