Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.08.2011 09:39:38

ČS - koment 15.8. - týdenní restart

Hlavní trhy 

O       Makro data: Obchodování na finančních trzích je momentálně především pod vlivem prudkých výkyvů nálady, které občas reagovaly na zveřejňovaná data (například silná pozitivní reakce byla na trochu lepší žádosti o podporu v nezaměstnanosti), ale většinou je spíš ignorovaly. Z tohoto hlediska je potřeba přistupovat k údajům za tento týden. Některé z údajů mohou přitáhnut až disproporcionální pozornost, některé obvykle důležité můžou zapadnout. A samozřejmě mohou hrát významnou roli nejrůznější impulsy v podobě vyjádření politiků, významných investorů nebo představitelů velkých firem. V USA nebude zveřejněn žádný prvořadý údaj. Relativně největší pozornost by se měla soustředit na průmyslovou produkci. Jako u všech dalších údajů lze čekat asymetrickou reakci s mnohem vyšší citlivostí na slabší údaje. Maloobchodní inflace by měla mít z hlediska trhu relativně malý dopad, ale bude důležitá pro posouzení, jak blízko jsou případné další zásahy Fedu. Zejména tendence k poklesu jádrové inflace by mohla přiblížit další kroky. Data z trhu s nemovitostmi (zahájené stavby domů, stavební povolení, prodeje existujících domů) budou asi standardně slabá, dopad na trh by měl být omezený, protože by s tím měly všichni počítat. V Evropě budou nejdůležitější data o HDP. Franciepátek naznačila, že to nebude žádná sláv,a takže hlavně riziková aktiva mohou trpět.

O       FX a FI: Dolar se tentokrát držel předpokladů a pohyboval se v okolí 1,42. Důvodem je symetricky negativní pohled na USA a Evropu. Pokud nedojde k narušení této symetrie, měl by pokračovat podobný vývoj jako minulý týden, tj. kolísání v okolí 1,42. Benchmarkové dluhopisy jak v USA tak v EMU tak v EMU jsou velmi silné, což odpovídá trvající vysoké averzi vůči riziku. Riziková aktiva jsou velmi volatilní, převažuje stále tendence k poklesu, růsty jsou využívány  dalšímu zavírání pozic, což není dobré znamení. Zlato je stále v kurzu, i když se momentálně zdá, že prostor k dalšímu bezprostřednímu růstu je vyčerpán.

 

CEE region 

 

O       Makro data: Nejdůležitější data budou v ČRHDP za 2Q/11. Nebude ale zveřejněna struktura, tudíž  jsme nutě omezení v komentáři. Oproti 1Q/11 čekáme zpomalení růstu (z +0,9% q/q na 0,4% q/q), což je zhruba i očekávání trhu. Struktura bude zveřejněna až v září, ale dle nás se ukáže, že růst dále táhnul export a fixní investice, spotřeba domácností zůstala slabá, i když dále by q/q klesnout neměla.

O       FI a FX: Nejvýraznějším pohybem si v minulém týdnu prošel polský zlotý – zahraniční nervozita a přehodnocení očekávání na sazby vyvolalo prvotný pokles, následovala pak vlna stop-lossů, která PLN dostala až k 4,24 vůči EUR. Ke konci týdne se PLN vrátil ke 4,15, kde je nyní. Další vývoj bude jasnou funkcí zahraničního vývoje – pokud zůstane nervozita vysoko nebo se dál vyostří, podíváme se na ještě slabší úrovně. Nervozitu bude podporovat (i když spíše takovou tu nízkou, podprahovou) i blížící se volby (9.10.). Hlavní scénář však předpokládá postupné velice pomalé uklidňování situace a tudíž pozvolný návrat směrem k 4,05.  

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.08.2010ČS - koment 30.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.08.2010ČS - koment 16.8. - týdenn restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.08.2010ČS - koment 9.8. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.03.2010ČS - koment 8.3. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688