TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  14.08.2011 01:03:47

Ekonomický týden v ČR: Odhad HDP a výsledky ČEZ

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejní předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí. Ve stejný den energetická společnost ČEZ zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku.

Český statistický úřad (ČSÚ) bude v pondělí informovat o údajích o červencových výrobních cenách. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s tím, že ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta, meziroční růst nepatrně zrychlil z červnových 5,5 na 5,6 procenta. V červnu ceny průmyslových výrobců meziměsíčně klesly o 0,2 procenta. Po sedmi měsících růstu došlo k poklesu cenové hladiny zejména vlivem snížení cen koksu a rafinovaných ropných produktů o 1,7 procenta, chemických látek a výrobků o 2,1 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,3 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů, tabáku stouply o 0,4 procenta a ceny pryžových a plastových výrobků a ostatních nekovových minerálních výrobků o 0,6 procenta.

ČSÚ také v pondělí zveřejní údaje o červnových cenách vývozu a dovozu. V květnu vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,6 procenta, dovozní ceny o 0,1 procenta, meziročně se vývozní ceny snížily o 0,1 procenta, dovozní ceny se zvýšily o 2,1 procenta. Vývozní ceny v květnu meziměsíčně vzrostly o 0,6 procenta (v dubnu o 0,3 %). Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen polotovarů (o 1,2 %). Ceny rostly ve všech sledovaných skupinách. Z významnějších skupin rostly ceny minerálních paliv (o 1,9 %), chemikálií (o 1,3 %), ceny průmyslového spotřebního zboží a potravin shodně (o 0,6 %).

Dovozní ceny vzrostly meziměsíčně o 0,1 procenta (v dubnu rovněž o 0,1 %). Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen polotovarů (o 0,5 %). Z významnějších skupin rostly ceny ostatních surovin (o 2,6 %), chemikálií (o 0,7 %), ceny průmyslového spotřebního zboží a strojů a dopravních prostředků (shodně o 0,1 %). Ceny minerálních paliv se snížily o 1,4 procenta a ceny potravin o 1,1 procenta.

Energetická společnost ČEZ v úterý zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku. V prvním letošním čtvrtletí přitom dosáhla čistého zisku 17,23 miliardy korun. Šlo tak o meziroční pokles o 1,7 procenta. Analytici přitom očekávali pokles až o deset procent, když společnosti předpovídali zisk za první čtvrtletí v rozmezí 15,4 až 16 miliard korun. V prvním čtvrtletí loňského roku vykázal ČEZ zisk 17,4 miliardy korun.

ČSÚ v úterý zveřejní předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s mezikvartálním nárůstem o 0,3 procenta, v meziročním srovnání by si česká ekonomika měla polepšit o 2,4 procenta.

„Vývoj v druhém čtvrtletí byl příznivý v průmyslu, i když ve srovnání s prvním čtvrtletím by měl být růst daleko nižší. Slušně se vyvíjelo i stavebnictví, pozitivní příspěvek do mezikvartálního růstu HDP lze očekávat i od soukromých služeb, což naznačuje zlepšující se důvěra ve službách,“ uvedl k tomu Jiří Škop, analytik Komerční banky. „Naopak zemědělství by mělo stagnovat a veřejné služby dokonce poklesnout. Celkově by si česká ekonomika měřeno reálným HDP měla polepšit mezikvartálně o 0,3 procenta a meziročně o 2,4 procenta, což je výrazně méně než v prvním čtvrtletí, kdy mezičtvrtletní růst dosáhl 0,9 procenta. Zpomalení dynamiky se ovšem díky japonským událostem čekalo,“ dodal Škop.

Zkrachovalý prostějovský Oděvní podnik čeká v pátek další přezkumné jednání a schůze věřitelů. Na programu schůze věřitelů je celkem pět bodů, a to zpráva insolvenční správkyně o její dosavadní činnosti, rozhodnutí o hlasovacích právech věřitelů, jejichž pohledávka byla popřena, dále hlasování o odvolání současných členů věřitelského výboru, také volba věřitelského výboru a konečně možné udělení souhlasu s nabýváním majetku z majetkové podstaty členům a náhradníkům věřitelského výboru.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688