TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.08.2011 15:30:20

Díky poznatkům švýcarských úřadů začala policie vyšetřovat podezření na korupci při privatizaci MUS

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká policie vyšetřuje podezření z korupce při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) na základě informací získaných od švýcarských úřadů. Na čtvrteční tiskové konference to uvedl vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula.

Jak Rampula připomněl, česká policie okolnosti privatizace MUS vyšetřovala již v minulosti, ale případ odložila s tím, že se nepodařilo prokázat spáchání trestného činu. Loni pak české úřady získaly podklady švýcarské prokuratury, která se transakcemi kolem privatizace MUS zabývá několik let na základě podezřelých bankovních převodů. Od roku 2009 švýcarské úřady podezřívají sedm lidí, z toho šest Čechů, z praní špinavých peněz a takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy. Jednalo se o bývalé manažery a později vlastníky MUS.

Na základě nových skutečností, které vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze nechtělo konkretizovat, zahájila česká protikorupční policie vyšetřování nové. To se již netýká podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale korupčního jednání.

Jak již dříve uvedla Mladá Fronta Dnes, kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská firma Investenergy, poslal v roce 1999 provizi ve výši pět milionů dolarů (přes 170 milionů tehdejších korun) na účet na Gibraltar. Stalo se tak těsně po rozhodnutí vlády Miloše Zemana (ČSSD) o prodeji. K účtu měl přístup zbrojař a lobbista blízký Stanislavu Grossovi (ČSSD) Pavel Musela. Ten údajně peníze dále přerozděloval. Ze švýcarských dokumentů podle listu vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty lidí z Grossova okolí - Jiřího Martinka a Antonína Sýkory, syna Roberta Sýkory, který následně pomohl Grossovi zázračně zbohatnout.

Další více než milion dolarů z provize za prodej MUS šel podle MfD koncem roku 1999 a v roce 2000 formou půjček přes Panamu a Švýcarsko až do tuzemské firmy Nomainvest, půjčky však nebyly nikdy splaceny. Jak deník upozornil, ve firmě měl působit někdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř. Nomainvest v roce 2000 poskytl půjčku deset milionů korun Nadačnímu fondu Zdraví pro studenty. Fond krátce předtím založil Gross a jeho blízký spolupracovník - tehdejší místopředseda ČSSD Karel Kobes. Ani tato půjčka nebyla splacena, Nomainvest ji po dvou letech dal nadaci jako dar.

Vyšetřování bude podle představitelů VSZ v Praze, které se případem zabývá od letošního ledna, trvat ještě několik měsíců.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688