Roman Skalický (Lutherus)
Finance  |  09.08.2011 13:08:25

„Letní výprodeje“ na burzovních parketech pokračují


 

Negativní sentiment, přetrvávající na jednotlivých trzích, dále přiživilo víkendové snížení ratingu USA od S&P ze stupně „AAA“ na stupeň „AA+“ a na něj navazující snížení ratingů agentur Fannie Mae, Freddie Mac a dalších společností. V důsledku toho pondělní seance poslala rozhodující klíčové indexyUSA opět do výrazně záporných hodnot. Investoři v Asii i druhým dnem tohoto týdne navázali na předchozí výprodeje svých portfolií a přesunuli tak medvědí náladu i dnes zpět do Evropy, jejíž hlavní indexy po krátkodobém ranním nádechu míří dále k Jihu.

Rovněž BCP Praha propadá s přibývajícími prodejními pokyny investorů a přestože ceny jednotlivých titulů jsou na zajímavých úrovních, nenachází zatím náš trh výraznější nákupní podporu. Index PX se tak aktuálně, krátce po 11. hodině,  nachází na úrovni 968,30 bodů (-5,75 %).

V rámci segmentu SPAD dochází k dalším výrazným poklesům. Nejvíce, s poklesem přes 20%, klesají akcie společností AAA a Orco, u nichž dochází k pozastavení obchodování. Poklesy v rozmezí 10-20% dnes zaznamenávají akcie společností CETV,  Erste Bank, Fortuna, Komerční banka, NWR a  Pegas Nonwovens. Ostatní tituly (ČEZ, KITD, Philip Morris ČR, Telefónica O2, Unipetrol a VIG) oslabují aktuálně s poklesem do 10 %. Přetrvávající panika na trzích tak posílá ceny jednotlivých akcií do velmi atraktivních úrovní, o čemž svědčí i současná výrazná volatilita trhu. Přestože osobně nevěřím v možnost rychlého vyřešení dluhové krize v rámci EU i USA, je jen otázkou času kdy dojde ke zklidnění situace a výrazně sražené ceny budou zajímavou nákupní příležitostí pro spekulativní i dlouhodobé investory.

 

 

Ing. Milan Andrys

LUTHERUS s.r.o.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Lutherus s.r.o. investiční zprostředkovatel registrovaný Českou národní bankou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec