TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.08.2011 15:10:05

ČNB zvýšila odhad růstu HDP, česká ekonomika by si letos měla polepšit o 2,1 procenta

PRAHA (MEDIAFAX) -

Podle nejnovější makroekonomické prognózy České národní banky (ČNB) si letos domácí ekonomika polepší o 2,1 procenta, poslední odhad počítal s růstem pouze o 1,5 procenta. Ve čtvrtek o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Růst české ekonomiky během letošního roku zpomalí vlivem fiskální konsolidace, zvolnění dynamiky poptávky ze zahraničí a odeznění investic do zásob. K výraznějšímu růstu dojde až v roce 2013," uvedl Singer.

ČNB v nové prognóze zhoršila výhled na příští rok, kdy očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,2 procenta. Předchozí prognóza přitom počítala na rok 2012 s růstem české ekonomiky o 2,8 procenta. V roce 2013 by pak české hospodářství podle aktuální prognózy ČNB mělo růst o 3,8 procenta.

Celková inflace se podle nové prognózy ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici. Počátkem roku 2013 by se ale opět měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB. Ve třetím čtvrtletí roku 2012 by měla být inflace na 3,1 procenta, v posledním čtvrtletí příštího roku by měla vzrůst na 3,2 procenta.

Právě daňové změny zvýší podle Singera inflaci o 1,1 procentního bodu a omezí zároveň spotřebitelskou poptávku. Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, by měla podle ČNB zůstat v blízkosti dvouprocentního inflačního cíle. Inflační tlaky z domácí ekonomiky jsou nyní podle guvernéra nevýrazné.

"Zdrojem inflačních tlaků stále zůstávají principiálně vnější jevy světové ceny komodit a ceny potravin, které pak vedou k růstu cen průmyslových výrobců," vysvětlil Singer.

Nová prognóza počítá podle guvernéra nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb v nejbližším období, následně by měly sazby od přelomu letošního a příštího roku postupně růst.

"Stále vidíme slabou domácí poptávku danou relativně nízkým, byť zrychlujícím růstem mezd. Z toho důvodu neočekáváme žádná překvapení. Ta hlavní zpráva se od minulé prognózy příliš neposouvá," řekl Singer.

Kurz české koruny letos ČNB v nové prognóze očekává na 24,10 CZK/EUR. Příští rok ČNB očekává posílení měny na 23,10 CZK/EUR a v roce 2013 na 22,50 za euro.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit odhadovaný vývoj, jsou podle Singera vyrovnaná. Proti růstu cen by mohl působit vývoj úrokových sazeb v zahraničí, které by mohly být nižší, než očekává ČNB. Ve prospěch růstu cen může působit slabší kurz koruny.

"Výhled zvyšování úrokových sazeb nová prognóza odsouvá oproti té minulé zhruba o kvartál (tedy přelom letošního a příštího roku - pozn. redakce)," dodal Singer.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688