TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.08.2011 08:00:21

Senát projedná reklamu v České televizi i veřejné zakázky

PRAHA (MEDIAFAX) - O osudu reklamy na kanálech ČT1 a ČT24 budou ve čtvrtek rozhodovat senátoři, pokud vysloví souhlas se sněmovním zněním novely zákona o České televizi, reklama z těchto dvou programů zcela zmizí. Senát se na své 11. schůzi dostane také k veřejným zakázkám nebo novele zákona o odpadech.

V případě, že novela zákona o České televizi projde Senátem a podepíše ji prezident, na kanálu ČT1 a ČT24 reklama nebude. Zachová se pouze na kanálech ČT2 a ČT4. Výnosy z reklam na ČT2 mají podle návrhu putovat do Státního fondu kultury, z peněz za reklamu na sportovním kanále ČT4 by měla televize rozšiřovat sportovní přenosy a nakupovat nová televizní práva.

Výpadek, který nastane v případě, že reklama na prvním programu ČT skončí, jsou ochotné komerční televize Nova a Prima kompenzovat příspěvkem na podporu kinematografie.

Senátoři se dostanou také k novele zákona o veřejných zakázkách, která má více zprůhlednit systém zadávání zakázek v oblasti obrany a bezpečnosti. Zákon vychází z legislativních požadavků Evropské unie.

Evropská unie zdůvodňuje vznik nové legislativy tím, že nákup zboží a služeb v odvětví obrany má často citlivou povahu, ze které vyplývají specifické požadavky zadavatelů.

Zákon také přináší novinku v podobě bezpečnostních prověrek, kterými musí povinně projít obě strany kontraktu při zakázce nad 300 milionů korun, nebo omezení, kterého by se měly dočkat zakázky zadávané bez vypsání výběrového řízení.

Na programu 11. schůze horní komory parlamentu je i novela zákona o odpadech. Ta zavádí financování projektu Zelená úsporám i z poplatků za registraci ojetých vozů.

Dosavadní zákon o odpadech nařizuje novým majitelům ojetých vozidel, která nesplňují emisní normu EURO 3, zaplatit poplatek. Z něho pak Státní fond životního prostředí (SFŽP) přispívá na ekologickou likvidaci autovraků. Novela, kterou předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), počítá s širším využitím vybraných peněz než jen na likvidaci autovraků, protože v současné době stát nestačí všechny takto vybrané prostředky utratit.

Senátoři by se měli dostat i k normě zrychlující správní řízení. Takzvaná novela soudního řádu správního totiž zrychlení přináší rovnoměrnějším rozdělením případů mezi krajské soudy.

Poslanci k normě navíc přijali pozměňovací návrh, který dává ombudsmanovi pravomoc žalovat rozhodnutí úřadů.

Senát má na programu také petici za záchranu Šumavy či za zachování populace kamzíka horského v pohoří Hrubého Jeseníku pro příští generace.

11. schůze horní komory parlamentu začíná ve čtvrtek v 10 hodin.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688