X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  02.08.2011 12:23:19

Australská centrální banka zachovala úrokové sazby beze změn (2.8.2011)

Bankovní rada australské centrální banky v úterý zachovala základní úrokovou sazbu na 4,75 %, v souladu s očekáváním. Naposledy prosadila zvýšení o čtvrt procentního bodu na současnou úroveň loni v listopadu. Zvažovala, zda současné informace opravňují další zpřísňování politiky. Považuje ale za rozumné zachovat současnou měnovou politiku beze změn s ohledem na nejistotu panující na globálních finančních trzích.

Globální ekonomika pokračuje v expanzi, avšak tempo růstu v druhém čtvrtletí zpomalilo. Negativní vliv mělo narušení dodavatelských řetězců po zemětřesení v Japonsku a vysoké ceny komodit. Zmírnění velmi silného růstu nastalo i v Číně. Přetrvávala nejistota na finančních trzích kvůli fiskálním problémům v Evropě a USA.

HDP Austrálie ve čtvrtletí do března poklesl o 1,2%, víc než se čekalo. Jednalo se o největší čtvrtletní pokles za 21 let poté, co záplavy v Queensland měly nepříznivý dopad na těžařský sektor a vývoz. Podle RBA nebude v letošním roce hospodářský růst tak silný, jak se původně předpokládalo.

Obchodní podmínky jsou na vysoké úrovni, investice v odvětví zdrojů rostou. V jiných sektorech hospodářství je ale situace odlišná. Vládní výdaje i spotřeba domácností jsou v útlumu. Obnovení těžby uhlí ze zatopených dolů se neočekává dříve, než na počátku příštího roku. Ve střednědobém horizontu bude celkový růst pravděpodobně v trendu nebo vyšší s ohledem na vývoj světové ekonomiky.

RBA zůstává znepokojena střednědobým inflačním výhledem. V druhém čtvrtletí index spotřebitelských cen rostl o 0,9%, pomaleji než o 1,6% v 1Q. V meziročním srovnání růst opět zrychlil z 3,3% na 3,6%, nejvyšší úroveň od roku 2008. RBA předpokládá, že se dočasné cenové šoky v nadcházejících čtvrtletích rozplynou a inflace se bude pohybovat poblíž střednědobého cíle 2-3%.

Na příštím zasedání bude RBA pečlivě posuzovat měnící se výhled pro hospodářský růst a inflaci. Podle vyjádření Westpac by vzhledem ke globálním rizikům a zmírnění inflačních tlaků, mohlo dojít ke snížení úrokové sazby koncem tohoto roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688