TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  31.07.2011 02:04:03

Komerční banka ve středu zveřejní výsledky hospodaření za 1. pololetí letošního roku

PRAHA (MEDIAFAX) - Komerční banka (KB) ve středu zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku. Za první tři měsíce roku dosáhla Skupina KB čistého zisku 3,376 miliardy korun, což znamenalo nárůst o 5,2 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2010.

Z této částky náleželo 30 milionů korun držitelům menšinových podílů (v dceřiných společnostech) a zisk náležející akcionářům Banky činil 3,376 miliardy korun (to je meziroční nárůst o 5,2 procenta).

Celkové provozní výnosy zůstaly meziročně na podobné úrovni, když se zvýšily o 0,1 procenta na 7,966 miliardy korun. Nejvýznamnější složka výnosů, kterou jsou čisté úrokové výnosy, narostla o 1,5 procenta na 5,372 miliardy korun. K nárůstu přispělo zvýšení objemu úvěrování a nárůst sazeb mezibankovního trhu.

Růst čistého zisku je důsledkem významného poklesu nákladů rizika proti stále zvýšené úrovni z počátku loňského roku. Výnosy stouply jen nepatrně, zatímco provozní náklady mírně vzrostly v souvislosti s investicemi do rozvoje produktové nabídky, služeb zákazníkům a do distribučních sítí.

Naopak nepříznivě výsledek ovlivnil meziroční nárůst povinného příspěvku do Fondu pojištění vkladů.

Průměrná čistá úroková marže za první čtvrtletí zůstala téměř nezměněna na 3,3 procenta.

Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o nepatrných 0,6 procenta na 1,866 miliardy korun. K růstu přispěly poplatky z úvěrů a z křížových prodejů, zatímco transakční poplatky se mírně snížily vlivem
snižování průměrných cen, a poplatky za správu účtů zůstaly stabilní. Čistý zisk z finančních operací poklesl o 8,8 procenta na 713 milionů korun. Větší část příjmů pocházela z obchodů na vlastní účet, poptávka klientů byla relativně slabá.

Komerční banka začala mírně zvyšovat své provozní náklady, aby mohla plně využít dostupné tržní příležitosti. Celkové provozní náklady narostly meziročně o 6,3 procenta, růst očištěný o některé jednorázové položky však byl nižší. Personální náklady stouply o 10,2 procenta, ale srovnání bylo ovlivněné rozpuštěním rezervy na bonusy v prvním čtvrtletí 2010 ve výší 64 milionů korun. Bez tohoto vlivu činilo zvýšení personálních nákladů 5,5 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v meziročním srovnání ještě poklesl o 0,7 procenta na 8 600, KB však plánuje počet svých zaměstnanců letos mírně zvýšit. Administrativní náklady nadále klesaly, o dalších 2,9 procenta na 1,122 miliardy korun.

Náklady v položce "Odpisy, znehodnocení a prodej dlouhodobých aktiv" stouply o 21 procent na 421 milionů korun, převážně vlivem nových investic, ale také proto, že sem v minulém roce banka zaúčtovala pozitivní výsledek z prodeje nepotřebných budov ve výši 30 milionů korun.

Náklady rizika se meziročně snížily o 42,4 procenta na 548 milionů korun. Pokles z velké části vyplynul z vysoké srovnávací základny, neboť v prvním čtvrtletí roku 2010 byly rizikové náklady ještě stále výrazně ovlivněny krizí a byly nejvyšší za celý rok.

Hrubý bankovní příjem za první tři měsíce roku poklesl meziročně o 3,6 procenta na 4,818 miliardy korun.

Dále letos Komerční banka zaznamenala rozpuštění opravných položek v případě úspěšné restrukturalizace dlouho klasifikovaných korporátních expozic. Trendy rizikových nákladů po očištění o mimořádné položky zůstaly stabilizované, pokračovalo mírné zlepšování v segmentu podniků, zatímco v drobném bankovnictví byla situace stále zatížena vysokou mírou nezaměstnanosti a také sezónním nárůstem v povánočním období. Celkové náklady rizika v relativním vyjádření poklesly na 55 bazických bodů ve srovnání s 98 bazickými body v prvních třech měsících roku 2011 (v upravené metodice KB, která srovnává tvorbu rezerv a opravných položek vůči průměrné velikosti úvěrů - pozn. red.).

Objem celkových aktiv Skupiny KB k 31. březnu 2011 se zvýšil o 0,9 procenta a dosáhl 704 miliard korun. Poměr úvěrů a vkladů činil 71,4 procenta a kapitálová přiměřenost dosáhla 15,5 procent. Na počátku dubna potvrdila ratingová agentura Standard&Poors rating KB na nejvyšší úrovni mezi českými bankami: na stupni A/A-1 s pozitivním výhledem.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688