TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  28.07.2011 18:30:06

Bílý dům věří v kompromis ohledně zvýšení dluhového stropu USA

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Bílý dům podle mluvčího Jaye Carneyho nadále věří, že se nakonec republikáni a demokrati shodnou na podmínkách zvýšení dluhového stropu USA. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

"Jsme přesvědčeni, že dohody může být dosaženo," řekl Carney.

Vůdce demokratů v americkém Senátu Harry Reid ve čtvrtek vyzval republikány ze Sněmovny reprezentantů, kteří jsou proti zvýšení zákonného dluhového stropu, ke kompromisu. Reid zároveň uvedl, že je ochoten naslouchat myšlenkám republikánů.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu by měla ve čtvrtek hlasovat o návrhu republikánů na zvýšení dluhového stropu Spojených států amerických. Plán, který představil republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, propaguje krátkodobé navýšení dluhového stropu.

Situace ohledně hlasování o zvýšení dluhového stropu USA se v posledních dnech řádně zkomplikovala. Rozpory už totiž nejsou pouze mezi republikány a demokraty, ale množí se i uvnitř samotné Republikánské strany. Nejistota ohledně toho, zda ve Sněmovně reprezentantů získá podporu její plán na zvýšení dluhového limitu, přestože tam republikáni mají většinu, se tak zvýšila.

Na jednacím stole jsou nyní dva plány. Jeden předložil republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, s druhým návrhem přišel lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka jde o závažnou situaci, přesto k selhání USA jako věřitele dojít nemusí. Postupně přitékající daňové příjmy by podle něj měly postačit k financování nejnutnějších výdajů. Vláda USA si i bez emise nových dluhopisů podle Marka bude moci dovolit financovat sociální zabezpečení, zdravotnictví, platit nejdůležitější armádní výdaje a obsluhovat svůj dluh. "Technicky by tedy nedošlo k bankrotu, neboť by žádný věřitel nepřišel zkrátka. Ekonomicky ale ano, neboť značná část výdajů by musela být zastavena, což by se okamžitě a výrazně projevilo na ekonomické situaci země. USA by se s 99procentní pravděpodobností opět ponořily do recese a nezaměstnanost by začala znovu stoupat," uvedl pro agenturu Mediafax Marek.

Americký Kongres musí zvýšit strop zadlužení Spojených států ze současných 14,3 bilionu dolarů (zhruba 240,7 bilionu ) do 2. srpna. Pokud se to nepodaří, nebude vláda schopná platit účty, což by mohlo vyvolat nejen turbulence na globálních finančních trzích, ale i vehnat USA zpět do recese. Neúspěch by vedl i k platební neschopnosti země, k snížení úvěrového hodnocení a poškodil by i postavení dolaru jako rezervní měny ve světě.

Dluhový strop byl zvýšen už mnohokrát. Od roku 1962, kdy byl zaveden, byl zvýšen celkem 74krát. A není to ani poprvé, kdy se USA nachází na pokraji defaultu. Už v roce 1979 byl zvýšen dluhový limit na poslední chvíli. Tehdy ale šlo o navýšení dluhového stropu "jen" na 830 miliard dolarů.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688