TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.07.2011 11:10:05

Podpora ze stavebního spoření půjde i po změnách použít na novou kuchyň, na koberec už ne

PRAHA (MEDIAFAX) - Za peníze ze státní podpory stavebního spoření si lidé i po chystané změně podmínek budou moci dál pořídit kuchyňskou linku se sporákem, ale televizi nebo nový koberec si už nekoupí. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek potvrdilo ministerstvo financí, které úpravu připravilo.

"Státní podporu, na kterou vznikne nárok po 1. lednu 2013 a která bude vyplácena, lze použít na pořízení kuchyňské linky se sporákem a digestoří, pokud tvoří trvalou součást bytu, nikoli však na ostatní elektrospotřebiče, nový koberec, skříň nebo televizi," uvedl pro Mediafax Dušan Hradil z ministerstva financí, jenž teď k novele zákona o stavebním spoření sbírá připomínky.

Hradil uklidnil také všechny, kteří při zprávě o svázání stavebního spoření s bydlením začali mít obavy o využití celé naspořené částky. "Prokazování použití na bytové potřeby se týká pouze vyplacené státní podpory, na kterou vznikne nárok po 1. lednu 2013, nikoli uspořených vlastních prostředků účastníka stavebního spoření," upřesnil.

Úprava tedy v praxi znamená, že pokud má někdo smlouvu o stavebním spoření, která skončí v roce 2014 a celkově by měl dostat vyplacenou částku 150 tisíc korun, vázání prostředků na bydlení se bude týkat maximálně čtyřtisícové sumy. Půjde o 2000 korun státní podpory přiznané za každý z posledních dvou roků tohoto stavebního spoření. Za zbylých 146 tisíc korun si dál bude moci střadatel koupit auto nebo luxusní dovolenou.

"Státní podpory přiznané za rok 2012 nebo za roky předchozí se vázací povinnost nedotkne," potvrdil Hradil a dodal, že by se jednalo o pravou retroaktivitu, kterou by ministerstvu financí podle všeho zrušil Ústavní soud. Tým Pavla Rychetského do pravidel pro stavební spoření letos už jednou zasáhl, když zrušil ustanovení, podle něhož měla být státní podpora vyplacená v letošním roce snížená 50procentní srážkovou daní.

Nová pravidla mají platit od 1. ledna 2013, o dva roky později by pak stavební spoření mohly kromě specializovaných spořitelen poskytovat také univerzální banky. Proti rozšíření okruhu poskytovatelů protestuje Asociace českých stavebních spořitelen.

Novela zákona o stavebním spoření, která má svázat vyplácení státní podpory s nákupem nebo rekonstrukcí domů a bytů, případně se splacením úvěrů nebo vypořádáním společného jmění manželů, je od středy v připomínkovém řízení. Jeho ukončení musí schválit vláda, parlament a podepsat prezident.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688