Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  26.07.2011 09:20:07

Ranní komentář pro 26.7.2011: Erste, Unipetrol, Deutsche Bank

Na amerických trzích včera zavládla spíše negativní nálada, „zasloužila“ se o to opět prozatímní neschopnost amerických představitelů dohodnout se na vyřešení limitu pro americký dluh. Poklesy dosáhly přibližně půl procenta, S&P500 -0,56%, Dow Jones -0,70%, Nasdaq -0,56%. Obchodování v Asii bylo mírně pozitivní, zejména po výsledcích místních firem jako Baidu nebo Canon. Japonský Nikkei si připsal +0,47%, korejský Kospi +0,85%. Evropské akciové trhy zahajují dnešní obchodování mírným růstem, DAX krátce po zahájení obchodování dosahuje cca 7370b. tj. +0,30 %.

Erste zřejmě nedostane výjimku z kapitálových pravidel dle Basel III., která by umožnila počítat do kapitálu kompletní minoritní podíly Erste v rakouských regionálních spořitelnách. Včera to potvrdil mluvčí banky s tím, že banka bude i nadále o udělení výjimky vyjednávat. Erste sice ve spořitelnách nedrží majoritní podíly, na základě téměř 10 let staré smlouvy nicméně kontroluje klíčové orgány těchto spořitelen a kvůli tomu je konsoliduje ve svých výkazech. Výsledkem je vysoký podíl minoritních podílů na celkovém kapitálu banky, přičemž nová kapitálová pravidla Basel III. umožňují do kapitálu počítat minoritní podíly jen do výše minimálního kapitálového požadavku. Podle našich výpočtů se v případě Erste jedná o cca 1,6 mld. EUR, které by se bez udělení výjimky již nemohly v budoucnosti počítat do kapitálu banky. Tato částka by snížila jádrovou kapitálovou přiměřenost banky o cca 1,3 procentního bodu. O tomto riziku trh již ví, jednání se vedou již dlouhé měsíce a pro trh by ani negativní výsledek neměl být významnějším překvapením, i když lehce negativní reakci nelze vyloučit. Předpokládáme, že pokud by Erste tyto minoritní podíly nemohla uplatňovat v kapitálu pro regulatorní účely, bude chtít změnu smlouvy se spořitelnami resp. opustí jejich orgány tak, aby již nemusela spořitelny konsolidovat.
(Marek Hatlapatka)

Rafinérská společnost Unipetrol se dnes předběžně vyjádřila ke svému hospodaření za 2Q, ten očekává sice pozitivní, nicméně horší než 1Q tohoto roku, firma však vykázala růst produkce v petrochemii a rafineriích. Celkově zprávy hodnotíme mírně pozitivně.
(Ondřej Moravanský)

Výsledky dnes zveřejnila německá Deutsche Bank, čistý zisk dosáhl 1,2 mld.eur, při odhadu 1,3 mld. eur. Podobně jako v US bankách i zde vidíme horší než očekávané výnosy z obchodování, akcie však zahajují růstem 0,5%.
(Ondřej Moravanský)


Dnes očekáváme:

Dnes pokračuje příděl výsledků v probíhající sezóně, před trhem reportují firmy jako Ford, 3M nebo UPS, po trhu např. Amazon.com nebo Electronic Arts.
Vedle toho bude v 15:00 zveřejněn index cen domů S&P/CaseShiller, v 16:00 dále prodeje nových domů, Richmond FED a zejména spotřebitelská důvěra.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688