Venkovní osvětlení

Během léta jsou dny nejdelší v roce a díky vysokým teplotám zůstáváme venku až do pozdních večerních hodin. Ať už u vínka klábosíte s přáteli nebo si užíváte atmosféry, kterou přinese usínající, tiché město, zcela po tmě se asi nikomu venku pobývat nechce. Čelovku si tedy nechte na dobrodružné výpravy a svíčky si ven raději nenoste, v blízkosti vaší zahrady totiž spolehlivě hoří téměř vše.

Letní noci nemusí být strašidelné

Venkovní osvětlení na fasádě se zapíná stejně snadno jako vaš lampa v obýváku a velice rychle si na něj při letních dýcháncích zvyknete. Stačí, aby vám elektrikář vyvedl proud i vně domu a na zeď u dveří nebo k lavičce na zápraží si můžete připevnit nástěnné osvětlení. Jestli to bude klasická lucernička připomínající noční londýnskou čtvrť nebo spíše moderně tvarované světlo z nerezového kovu, plastu nebo ratanu, to je jen na vás. A jestliže není vaše zahradní posezení umístěné v bezprostřední blízkosti domu, stejně dobře vám poslouží sloupkové lucerny a elegantní, štíhlá kovová osvětlení, která jsou sama o sobě velmi stylovou dekorací. Jako zdroj se používají především úsporné žárovky a LED technologie, takže spotřeba proudu je minimální a ekologická. Moderní LED technologie umožňuje spotřebovat až šestkrát méně elektřiny oproti klasickým žárovkám. Jednou z jejích hlavních výhod je také regulovatelnost intenzity světla, která se výborně hodí právě pro osvětlení exteriéru. Bílé světlo LED svítidel je navíc pro lidské oko daleko přirozenější než například žlutá pouliční světla, která lemují naše ulice.

Teď už si umíte představit obývací pokoj s trávníkem místo koberce a se zvuky přírody místo televize?

Tip odborníka:

 „Pro osvětlení jezírka použijte světla ve speciální úpravě buď přímo pod vodu, nebo jako plovoucí osvětlení na hladině. Zážitek z efektu, který vytváří lámající se světlo o vodní masu, je opravdu jedinečný. Nikdy ale neinstalujte žádná zařízení, aniž byste si pečlivě přečetli návod na obalu. Práceelektřinou ve vodě vyžaduje vaši plnou pozornost,“ upozorňuje Petr Dvořák z plzeňského OBI.

 

 

 

 

 

 

Nechte pracovat slunce

Jste pyšní na svůj dokonalý okrasný záhon a zajímalo by vás, jak by vypadal v noci? Dramaticky nasvícené nemusí být jen dominanty města, celebritou se mohou stát například i vaše rozkvetlé růže či rododendrony! Ptáte se, jak je možné přivést elektřinu až k vašemu záhonku? Nebojte se, rozhodně není třeba kopat rozvody po celé zahrádce, to by asi neprospělo žádné rostlině, natož trávníku. Řešení je jednodušší, než by se mohlo zdát. Jsou jím solární osvětlení – o nic méně estetické než osvětlení klasická, pouze z nich nevede žádný drát. Jak to funguje? Svítící těleso je ukončeno dlouhým bodcem, který se zapíchne do země, tedy například do okrasného záhonku. Během dne si solární osvětlení akumuluje energii ze slunečního záření a dobíjí se, aby mohlo v noci svítit třeba celou noc! Na stejném principu jsou vyrobeny i „světelné oblázky“ neboli kameny se zabudovaným solárním osvětlením, kterých si v záhonku během dne téměř nevšimnete.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada