TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.07.2011 10:30:06

Začala červencová schůze Senátu, na programu je zdravotnická reforma nebo loterijní zákon

PRAHA (MEDIAFAX) - První část zdravotnické reformy nebo změnu loterijního zákona mají senátoři na programu 10. schůze horní parlamentní komory, která začala ve středu krátce po 10. hodině. Vzhledem ke značnému počtu bodů v programu budou senátoři jednat patrně až do pátku.

"Na programu 10. schůze je téměř padesátka bodů, lze proto předpokládat, že bude horní komora jednat až do pátku," vysvětlila Mediafaxu mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková.

Horní komora má projednat první část zdravotnické reformy, která počítá s tím, že si pacienti za pobyt v nemocnici připlatí. Za den hospitalizace by se mělo místo nynějších 60 korun platit 100, norma počítá i s určením standardu a nadstandardu či s vyřazením léků do 50 korun z úhrad. S novelou zákona nesouhlasí opoziční ČSSD, jež slíbila, že v případě schválení podá proti zdravotnické reformě ústavní stížnost.

Zákonodárci budou hlasovat také o novele, která umožňuje obcím regulovat hazard na svém území, a dokonce provozování hazardních her přímo zakázat. Loterijní zákon má rozšířit okruh podniků a zařízení, na něž se obecní vyhlášky mohou vztahovat. V současnosti obce mohou regulovat jen výherní automaty, nově získají možnost regulovat i sázkové hry v kasinu a především videoloterijní terminály.

Případným schválením zákona o třetím odboji bude uznán protikomunistický odboj a jeho účastníci obdrží ocenění v podobě pamětního odznaku a finanční částky sto tisíc korun. Pokud zákon začne platit, získají přeživší odbojáři postavení válečných veteránů.

Rozsáhlá debata se očekává nad novelou silničního zákona. Ta už nepřipouští výmluvy na osobu blízkou a dává povinnost zaplatit pokutu majiteli vozidla a nikoliv jeho řidiči. V Senátu ale patrně narazí. Předloha se už nelíbila senátnímu podvýboru pro dopravu s tím, že je v rozporu s Ústavou ČR.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688