Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.07.2011 10:34:19

Tyto evropské banky propadly u


Zátěžové testy evropských bank ležely v myslích analytiků i komentátorů několik týdnů. Evropský bankovní úřad (EBA) se sídlem v Londýně zveřejnil výsledky zátěžových testů 90 evropských bank z 21 zemí. Podle řady analytiků včetně těch z ratingové agentury Standard & Poor's byly ovšem i letošní zkoušky příliš měkké.

 

Podle testů EBA musejí banky zvládnout jen 0,5% propad ekonomiky nebo korekci akciových trhů o 15 %. "Test nepočítá se zásadním nedostatkem kapitálu," uvedla agentura S&P k podmínkám testů.

Čekalo se, že propadne 6 španělských bank (z toho pět "spořitelen" cajas) a německá banka Helaba, která od testu sama odstoupila. Kříž analytici udělali nad bankovním sektorem v Řecku a v Portugalsku.

Banky, které nesplnily hlavní podmínku testu, tedy 5 % volného kapitálu v případě všech uvažovaných scénářů vývoje ekonomiky, budou muset kapitál navýšit do šesti měsíců od zveřejnění výsledků testů. Pokud to nezvládnou, mají podle EBA nastoupit vlády jednotlivých států se "záchrannými brzdami".

Kdo neprošel, a kdo ano?

16 bank mělo jádrový Tier 1 mezi 5 a 6 %, tedy byly jen těsně "nad čarou". Podle EBA by celkem 20 bank nevyhovělo zátěžovým testům bez navýšení kapitálu provedeného v dubnu letošního roku.

Neprošlo 5 španělských bank, například Catalunyacaixa, Caja3 (Tier 1 4,0 %), Banco Pastor (3,3 %), CAM (3,0 %), a 2 řecké banky (včetně ATE Bank s kapitálem -0,8 %). Neprošla také rakouská Volksbank (s kapitálem 4,5 %). Celkem "propadlíkům" chybělo 2,5 miliardy eur.

Z rakouské centrální banky reagoval šéf dohledu Andreas Ittner: "Budeme se na Volksbank soustředit." Podle něj by rakouské banky jako celek měly uvažovat o zvýšení kapitálu.

V ČR se mluvilo v souvislosti s testy především o Erste Group. Ta obstála velice dobře - její kapitálová přiměřenost podle Tier 1 dosáhla 8,1 % v případě nepříznivého scénáře. Obstála i Société Générale, matka na BCPP obchodované Komerční banky.

Německé banky prošly bez výjimky.

Britská HSBC obstála s kapitálovou přiměřeností Tier 1 na úrovni 8,5 %. Podmínky testu splnily i Barclys nebo Lloyds. Prošly také všechny irské banky.

Výsledky testů podobně jako loni, kdy neprošlo celkem sedm bank a obstály například irské banky, které o pár měsíců později stály za "irskou kapitolou", nejsou špatné. Znovu se proto ozývají kritické hlasy na adresu přísnosti testů, ačkoli oproti předchozí variantě byly podrobnější. Neobsahovaly ovšem scénář krachu Řecka.

Jak přemýšlet o krizi eurozóny? Pokračování článku najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688