Letní dobroty z ovoce: sladké pokušení nejen pro ženy

Letní dobroty a sladké pokušení nejen pro ženy mají podobu čerstvého ovoce. Ovocné dobroty, mňamky a mlsoty můžeme vytvořit ze všeho, co právě aktuálně zraje a je čerstvé - jahody, maliny, borůvky, broskve a meruňky, melouny, ale i banány a ananas, které u nás neuzrají. Posuďte sami, zda nedostanete chuť při představě horkých malin s vanilkovou zmrzlinou, ovocných pohárů se šlehačkou a čokoládou, grilovaného, nebo flambovaného ovoce a vaflí s ovocem a karamelem.

 Ovoce, to není jen sladká dobrota

Ovoce není jen chutná přírodní sladkost, ovoce je zdrojem vitamínů, vlákniny, minerálních látek, organických kyselin a dalších, tělu prospěšných látek.

Jahody
Obsahují velké množství vitamínu C, dále A, B, E a organické kyseliny. Dále hodně minerálních látek - draslíku, zinku, hořčíku, síry, vápníku, ale i flóru, bóru, molybdenu, či kobaltu, které se běžně v ovoci nevyskytují. V jahodách je obsaženo vysoké množství vody i vlákniny, naopak neobsahují velký podíl přírodních cukrů.

Maliny
Obsahují vitamín C, A i B, minerální látky a třísloviny. Maliny jsou silný antioxidant, který je obsažen v jejich barvivu. Maliny pomáhají při chorobách ledvin, močového měchýře a při snižování teploty.

Borůvky
Obsahují vitamín A, B a C, dále třísloviny, organické kyseliny, pektin, karoten, chróm a mangan. Také borůvky jsou silným antioxidantem. Borůvky snižují hladinu cholesterolu, pomáhají při zánětech trávicího traktu i močových cest. Pomáhají v boji proti cukrovce, při zrakových a dýchacích obtížích.

Broskve
Obsahují vitamín A, B3 a C, z minerálů draslík, sodík, vápník, železo, zinek a hořčík a kyselinu listovou. V broskvích není velké množství přírodních cukrů, ale hodně vody. Broskve příznivě působí na trávicí soustavu, posilují imunitní systém, srdce, cévy a krevní oběh.   

 

Meruňky

Obsahují větší množství vitamínu A, dále vitamíny C a P. Z minerálních látek to jsou železo, bor, vápník, fosfor a niacin. Dále kyseliny listovou a pantotenovou. Meruňky mají malý obsah vody i přírodních cukrů a jsou silným antioxidantem. Pomáhají posilovat imunitu, zpomalují stárnutí organizmu, pomáhají při nesoustředěnosti a únavě.

Melouny (vodní)
Obsahují vyšší množství vitamínu A a C a dále vitamíny B, kyseliny listovou, jablečnou a citrónovou. Z minerálních látek zejména železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Melouny jsou tvořené zejména vodou a nízkým obsahem přírodních cukrů. Pomáhají při léčbě ledvinových potíží a posilují střeva, jsou také silným antioxidantem. Melouny se využívají při dietách. 

Banány
Obsahují vitamíny skupiny B, dále vitamín C, a E. Z minerálu jsou to zejména draslík, hořčík a železo. V banánech je velké množství vlákniny a přírodního cukru - banán nás rychle zasytí a dodá energii. Banány napomáhají udržet normální krevní tlak, umí pročistit střeva, zklidňují žaludečné obtíže, udržují vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Ananasy
Obsahují vitamíny A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálů jsou to vápník, železo, fosfor a draslík. Napomáhají správné funkci slinivky břišní, upravují funkci střev, odvodňují a zabraňuje otokům. Dále mají příznivý vliv na redukci hmotnosti a pomáhají přetvářet tělesné tuky na svalovou hmotu.

Rychlá dobrota - medové banány s čokoládovou šlehačkou

Suroviny:
2 banány, hrstička rozinek a hrstička nasekaných vlašských ořechů, polovina tabulky kvalitní čokolády, citrónová šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce medu, 1 lžíce rumu, 1 smetana ke šlehání

Postup:
Banány zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka. Nakrájené banány pokapeme medem smíchaným s citrónovou šťávou. Rozinky propereme v horké vodě, okapeme a zalijeme rumem. Nadrobno nasekáme vlašské ořech a spolu s rozinkami je nasypeme na banány. Do vyšlehané šlehačky vmícháme najemno nastrouhanou čokoládu a banány s ní ozdobíme a sladká dobrota je hotová.

Zajímá nás, jaké dobroty rádi připravujete a mlsáte vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás, o jaké recepty máte zájem, co podle vás můžeme zlepšit v článcích a v obsahu bydlet.cz


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend