iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  12.07.2011 09:30:39

Akciový výhled 12. 7.: Býk ulehl pod gilotinu (+ ČEZ, CME, ECM)


iPoint.cz

Arrivederci, rally: Tak pravil Řím a situace na trzích začíná opět připomínat sicilské nešpory. Parket si po vleklé korekci příliš klidu neužil a peníze se stěhují zpátky do bezpečnějších aktiv. Stopku lehkému bull runu, jehož jsme byli v posledních dnech svědky, postavilo hned několik faktorů: „Černý pátek“ na zámořském trhu práce a kvalitativní posun v cause jménem Evropská dluhová katastrofa. „Stojíme před potenciální kaskádovou krizí,“ varuje Bruce McCain z Key Private Bank. Řeč je o Itálii a v sázce je celý evropský bankovní sektor: Spekuluje se o tom, že z 91 největších bank procházejících zátěžovými testy by 15 nemuselo projít. To však zdaleka není jediný trn v investorské patě. Připočtěte trvající neshody amerických zákonodárců v kontextu snižování deficitu federálního rozpočtu, či inflační data z Číny, prozrazující, že válka autorit s neukázněnou cenovou hladinou jen tak nekončí. Výsledkem byl růst všeho, co je přímo úměrné vnímání rizika: Amerika má přednost: Ukázal relativní vývoj eura a dolaru. Máme strach: Dokumentoval hodnotový skok indexu VIX (+ 18 %!). Akcie jsou investičním vulgarismem: Vzkázal růst cen zlata poblíž rekordním úrovním, resp. růst cen treasuries. Nevěříme v růst: Říkají spekulanti na trhu s ropou. Léto nemusí být jednoduché.

Akciový trh zaznamenal největší pokles od března tohoto roku, když výnos desetiletých španělských vládních dluhopisů vzrostl poprvé od roku 1997 nad 6 %. Obavy z dluhové krize se tak ve větší míře časem přenesly z parlamentů a masových médií i na finanční trhy. Akciové trhy úvodem týdne zaznamenaly velké ztráty. Výprodeje započaly již při zahájení obchodní seance v Evropě a po otevření trhů v Americe se dále přenesly i na Wall Street. Velký pokles jsme mohli pozorovat především na finančních titulech. Odvětví financials se propadlo až do 3% ztráty. Hodně ztrácely akcie Citigroup (-5,33 %), BlackRock (-4,64 %) a Morgan Stanley (-3,23 %). Odvětví základních materiálů bylo druhým největším propadlíkem, když výrobce chemikálií Mosaic klesnul až o 5 %. Negativní sentiment stáhnul i akcie Alcoa (-2,87 %), která po zavření trhů reportovala své výsledky hospodaření za 2.Q 2011, čímž zahájila výsledkovou sezonu na Wall Street. Čistý zisk na akcii je 32 centů při konsensu analytiků 33 centů. Proti předchozímu kvartálu tak Alcoa svůj čistý zisk navýšila až o 14 %. Proti kvartálu z minulého roku je to poté více než dvojnásobek. Ztrátám se nevyhnul žádný titul z indexu Dow Jones. Nejvíce z tohoto indexu oslabily akcie Bank of America (-3,27 %). Celkově index DJIA klesnul o 1,20 %, S&P 500 o 1,81 % a technologický NASDAQ až o 2,00 %.

Obavy z dluhové krize se znatelně podepsaly na kurzu eurodolaru, který se včera propadnul o více než 2 % na 1,3932, což je nejníže od 17. března. „Není pochyb, že je situace kolem italského zadlužení pod silným tlakem. Je tu stále velký potenciál poklesu na euru“, řekl v rozhovoru pro Bloomberg dealer novozélandské banky ANZ National Bank Alex Sinton. Euro výrazně ztrácelo i oproti yenu, když se kurz dostal až na 111,68. Japonský yen oproti dolaru mírně posílil, když se kurz USD/JPY dostal na svá denní minima až na 80,06. Diskontní úroková sazba v Japonsku byla dle očekávání ponechána beze změny v pásmu 0-0,1 %. Kurzu měnového páru EUR/USD pokořil úroveň 1,4 a ztrácí až 0,8 % na 1,3932.

Ptáte se na Evropu? Ne ne, býci dnes zůstanou ustájeni a obehnáni elektrickým drátem. Indexy věští propad a nevyhneme se mu zřejmě ani v Praze. Pokles čekejme napříč hlavními emisemi, v centru dění budou zřejmě opět banky s focusem na rakouský finanční ústav. Domácímu parketu nepomůže ani zpráva Citi...

Úterní akciový kudykam, ČEZ je prý favoritem, novinky z ECM, či další negativum pro CME. Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688