TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.07.2011 02:10:05

Nezaměstnanost v červnu klesla na 8,1 procenta, míní analytici (12.7.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úterý zveřejní údaje o červnové míře nezaměstnanosti. Podle tržního konsenzu agentury Reuters klesla z květnových 8,2 na 8,1 procenta.

„Červen nejspíše přinesl další snížení nezaměstnanosti díky pokračujícím sezonním pracím a náboru nových zaměstnanců do průmyslu. Do červnových čísel navíc ještě nepromluví absolventi. Ti začnou ve statistikách na úřadech práce přibývat až v průběhu letních měsíců,“ uvedl pro agenturu Mediafax Petr Dufek, analytik ČSOB. „V každém případě je vývoj na trhu práce v letošním roce lepší, než se původně čekalo. Svoji roli sehrávají i odchody do předčasných důchodů, ale hlavní roli na zlepšování situace má příznivý vývoj české ekonomiky,“ předpokládá analytik.

Trh práce se pomalu zlepšuje. Sezonně očištěná míra registrované nezaměstnanosti klesá již pátý měsíc v řadě a v květnu se již nacházela na úrovních z června 2009.,“ připomněl Jiří Škop, analytik Komerční banky. V nejbližších měsících očekává její další postupný pokles směrem k úrovni osmi procent. Růst ekonomiky okolo dvou procent podle něj není dostatečný k tomu, aby se míra nezaměstnanosti výrazněji snižovala. „Nicméně mírný pokles nastává. Tento pokles je výsledkem lepšící se situace v průmyslu, v ostatních sektorech ovšem situace tak růžová není, když zejména stavebnictví zaznamenává horší časy. V samotném červnu očekáváme mírný pokles sezonně očištěné míry nezaměstnanosti o 0,06 procentního bodu. Neočištěná nezaměstnanost by se pak měla snížit na 8,0 procenta,“ dodal Škop.

Květnová míra nezaměstnanosti klesla z dubnových 8,6 na 8,2 procenta. Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (16,0 %), Bruntál (15,0 %), Jeseník (14,6 %), Děčín (13,8 %) a Karviná (13,5 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,6 %), Prahazápad (3,8 %), Praha (3,9 %) a Mladá Boleslav (4,7 %). Míra registrované nezaměstnanosti mužů klesla na 7,2 procenta a žen na 9,5 procenta.

Ke konci května evidovaly úřady práce 489 956 uchazečů o zaměstnání. Počet volných pracovních míst meziměsíčně vzrostl o 1596 (4,43 %) na 37 649. Meziročně se zvýšil o 4544 (13,73 %). Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13 uchazečů, z toho nejvíce v okresech Prostějov (48,2), Děčín (42,4), Třebíč (36,8), Jeseník (35,8) a Rakovník (35,4).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688