TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.07.2011 00:23:47

Ekonomický týden v ČR: Míra inflace a nezaměstnanost

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad v úterý zveřejní údaje o červnové míře inflace, ministerstvo práce a sociálních věcí zase údaje o červnové míře nezaměstnanosti. Rada České televize by měla ve středu projednat a rozhodnout o harmonogramu výběrového řízení na nového generálního ředitele České televize.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejní údaje o červnové míře inflace. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s meziměsíčním nárůstem o 0,1 procenta, meziročně by se měla mírně zvýšit z květnových 2,0 na 2,1 procenta. „Červnovou inflaci poznamenalo především dřívější zdražení zemního plynu pro domácnosti. Na rozdíl od jiných let proběhlo v závěru čtvrtletí a nikoliv na začátku dalšího kvartálu, jak bývalo obvyklé. Svoji roli i tentokrát sehrály potraviny, které reagují na rostoucí ceny zemědělských komodit, respektive na zvyšující se ceny v potravinářském průmyslu,“ uvedl pro agenturu Mediafax Petr Dufek, analytik ČSOB.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úterý zveřejní údaje o červnové míře nezaměstnanosti. Podle tržního konsenzu agentury Reuters klesla z květnových 8,2 na 8,1 procenta. „Trh práce se pomalu zlepšuje. Sezonně očištěná míra registrované nezaměstnanosti klesá již pátý měsíc v řadě a v květnu se již nacházela na úrovních z června 2009,“ připomněl Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Rada České televize by měla ve středu projednat a rozhodnout o harmonogramu výběrového řízení na nového generálního ředitele České televize po odstupujícím Jiřím Janečkovi. Rada tento bod odložila na konci června kvůli výměně několika jejích členů. "Rada se seznámila s obsahem návrhu výběrového řízení na generálního ředitele. Členové Rady mohou své připomínky zaslat na sekretariát Rady do 8. července, Rada projedná návrh výběrového řízení na generálního ředitele na svém dalším zasedání 13. července," znělo konečné usnesení Rady ČT na jejím posledním zasedání 29. června.

Česká národní banka (ČNB) v pátek zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance ČR za květen. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s pasivem 19,5 miliardy korun. V dubnu vykázal běžný účet pasivum 6,7 miliardy korun. Bilance zboží a služeb byla aktivní. Objem vyplacených dividend v dubnu činil 10,6 miliardy korun. V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 2,2 miliardy korun. Na kapitálovém účtu nebyly žádné příjmy z rozpočtu EU. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu roste.

ČSÚ v pátek zveřejní údaje o cenách výrobců za červen. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s tím, že ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 0,3 procenta, meziroční růst mírně zpomalil z květnových 6,2 na 6,0 procenta. V květnu se ceny průmyslových výrobců meziměsíčně zvýšily o 0,5 procenta, meziroční růst zpomalil z dubnových 6,4 na 6,2 procenta. Po osmi měsících nepřetržitého zrychlování růstu cen došlo k meziročnímu zpomalení.

V pátek ČSÚ zveřejní také údaje o květnových cenách vývozu a dovozu. V dubnu vývozní ceny meziměsíčně vrostly o 0,3 procenta, dovozní ceny o 0,1 procenta, meziročně se vývozní ceny zvýšily o 1,4 procenta, dovozní ceny o 4,7 procenta.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688