X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie v ČR  |  04.07.2011 12:23:18

České akcie zaznamenaly nejsilnější růst od března

V posledním červnovém týdnu došlo ke změně sentimentu na akciovém trhu. Finanční trhy netrpělivě vyčkávaly na vývoj situace v Řecku. Řecká vláda nakonec přestála hlasování o důvěře a prosadila úsporná opatření v parlamentu, což byla podmínka EU a MMF pro poskytnutí další finanční pomoci. Hlavní index pražské akciové burzy zakončil v pátek 0,8% v plusu na úrovni 1235,5 bodů. V průběhu 26. týdne vyskočil o 2,5% a zaznamenal nejsilnější nárůst od konce března. Dvanáct z čtrnácti titulů zakončilo v rámci SPAD v pozitivním teritoriu. Nejvíce růstovou akcií byla Erste bank (9,4%), nejztrátovějším titulem CME (-2,2%). Objem zobchodovaných akcií vykázal 771,8 milionů korun. Od počátku roku PX vykazuje růst o 0,9%.

Wall Street zaznamenal nejsilnější týden za dva roky, po neočekávaně silných datech výrobního sektoru, jež zmírnily obavy o zpomalení hospodářského růstu. Optimismus pramenil i z dočasného řešení zadluženosti Řecka. Dow Jonesův index posílil o 1,4% na 12 582,77 bodu, širší index S&P 500 rovněž o 1,4% na 1339,67 bodů a Nasdaq Composite o 1,5% na 2 816,03 bodů. V průběhu týdne vzrostl hlavní index o 5,4%, širší index o 5,6% a technologie o 6,2%. Všechny tři indexy vykázaly největší procentní zisk od července 2009. V pondělí jsou trhy uzavřeny kvůli státnímu svátku Dne nezávislosti.

Evropské akcie zakončily týden dramatickým růstem. FTSE Eurotop posílil o 0,8% na 1 119,36 bodů a mezitýdenně si připsal 4,2%. DJ Stoxx 50 vzrostl o 0,8% na 2 580,65 bodů a oproti minulému týdnu vyskočil o 3,8%.

Podle agentury Bloomberg zvažují francouzské, německé i rakouské banky refinancovat řecký dluh. V případě Erste bank se jedná o dluhopisy za 614 milionů eur.

Valná hromada Unipetrol rozhodla nevyplatit dividendu za rok 2010.

V příštím roce výrazně zdraží ceny elektrické energie, varoval ERÚ. Bez vládních dotací by cena elektřiny pro domácnost mohla meziročně vzrůst o 9,7% a pro průmyslové podniky o 13,9%.

Tento týden bude zkrácený o dva sváteční dny 5. a 6. července. Z makroekonomických dat vyjde statistika maloobchodu, obchodní bilance a průmyslu za květen. V eurozóně bude zveřejněn PMI služeb za červen, konečný odhad HDP za 1Q, průmyslové objednávky a výroba Německa za květen. Klíčové bude hlasování ECB a BOE o úrokových sazbách.

V USA vyjdou objednávky dlouhodobé spotřeby za květen, zaměstnanost soukromého sektoru podle ADP za červen a týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Klíčová bude páteční statistika zaměstnanosti mimo zemědělství za červen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688