TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.06.2011 17:25:05

Vláda odsouhlasila druhou vlnu zákonů zdravotnické reformy (29.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě dostaly ve středu souhlas kabinetu Petra Nečase (ODS). Následují tak normu o veřejném zdravotním pojištění, která už je v Senátu.

Zákon o zdravotních službách nově stanovuje pravidla pro poskytování zdravotní péče, upravuje povinnosti jejího poskytovatele a stanovuje i práva pacienta. Řeší rovněž problematiku nakládání se zdravotnickou dokumentací, zřízení nových registrů nebo i otázku ohledávání těla zemřelého, včetně provádění pitev.

Norma také jasně definuje pojem zdravotnického zařízení a sjednocuje podmínky pro jeho registraci.

Zákon o specifických zdravotních službách stanovuje jasně podmínky pro výkony, jako jsou například kastrace, lékařské ozáření, asistovaná reprodukce, klonování či změna pohlaví u transsexuálů.

Původně byla v zákoně i pasáž upravující interrupce, avšak ministr se vzhledem k očekávané kontroverznosti tématu při politickém vyjednávání rozhodl, že tuto tematiku vypustí a upraví ji speciální zákon.

Třetí předloha, zákon o zdravotnické záchranné službě, upravuje fungování záchranky. Stanoví dojezdovou dobu sanitek, ta by měla činit podle upraveného návrhu 20 minut místo stávající čtvrthodiny. Zákon také určuje financování této služby, stanovuje práva a povinnosti záchranářů.

Zákon také nově umožní záchranářům vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc. Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon jim dovolí ji neposkytnout.

Součástí balíku těchto reformních zákonů je i další změna zákona o zdravotním pojištění, která obsahuje zejména terminologické změny. Tedy i do tohoto zákona zavádí nové pojmy stanovené v předchozích třech zmíněných normách.

Podobně má novela obsáhnout i změny vyvolané novou úpravou podmínek poskytování zdravotních služeb, kdy dochází ke změnám stávajících podmínek nebo se stanoví podmínky zcela nové.

Poslaneckou sněmovnou už prošla takzvaná malá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. V jejím rámci se například zvedá platba za den v nemocnici z 60 na 100 korun nebo se otevírá možnost připlácení si za nadstandardní výkony.

Novela také stanovuje, že za recept se nově bude platit 30 korun za celek, a nikoliv za položku. Zároveň si lidé budou zcela hradit léky do 50 korun.

Zákon 20. července projedná Senát, tam má ale opoziční ČSSD většinu a už se nechala slyšet, že zákon sněmovně vrátí. Navíc sociální demokracie uvažuje i o tom, že se kvůli novele obrátí k Ústavnímu soudu. Jeho schvalování se pozdrží, i když koalice chce, aby platil už od podzimu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) původně plánoval, že se všechny zákony na vládě projednají společně, kvůli značnému množství připomínek se trojice reformních norem za veřejným zdravotním pojištěním opozdila.

Zuzana Fojčíková, Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688