TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.06.2011 19:15:06

Plošné škrty chystané ministrem Kalouskem potrvají další tři roky, informuje Aktuálně.cz

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Snižování vládního deficitu postihne učitele, policisty, hasiče, vojáky, soudce, finanční úředníky, zemědělce, ale i diplomaty. Škrty potrvají další tři roky, vyplývá z nejnovější verze rozpočtu pro rok 2012, kterou získal a v pondělí zveřejnil server Aktuálně.cz.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ukázal kolegům z vlády nejnovější verzi rozpočtu pro rok 2012. V dokumentu je podle Aktuálně.cz k dispozici. i výhled, jak se bude škrtat další roky. Každý ministr musí ve svém rozpočtu na příští rok ušetřit zhruba desetinu proti letošku a v roce 2013 další desetinu.

Nejvíce to postihne šéfa vzdělávacího resortu Josefa Dobeše (VV), protože rozděluje po sociálním resortu nejvíc peněz. Oproti rozpočtovému výhledu, který loni schválila sněmovna, tak přijde napřesrok o 11 miliard a v roce 2013 o 23 miliard.

Dohromady o osm miliard přijdou v příštím roce ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) a rezort obrany jeho kolegy Alexandra Vondry (ODS). Také jejich ztráta se v následujícím roce zdvojnásobí.

Výjimečným resortem zůstává ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozpočet ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se totiž napřesrok zvýší o 14 miliard, v dalším roce o 21 miliard. Důvodem je to, že Drábek musí vyplácet důchody a ty se budou zvyšovat zvláště v roce 2013 v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty.

Všeobecné ztráty nepostihnou ani ministra dopravy Radka Šmerdu (nestraník), případně jeho nástupce, a resort zemědělství Ivana Fuksy (ODS). Těm Kalousek kompenzuje tvrdé škrty z letošního roku. Doprava v roce 2012 dostane podle původního slibu na stavbu nových dálnic 12 miliard navíc. Kalousek bude v dalších letech šetřit i na betonu, škrty ale budou oproti ostatním méně bolestné.

Většina resortů už má první krok plošných úspor za sebou, jen na příjmy vzdělávacího systému se při letošních úsporách ještě nesahalo.

Kalouskův rozpočtový návrh musí během prázdnin schválit vláda a na podzim sněmovna.

Petr Šour, sour@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688