TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  27.06.2011 18:00:05

Automobilka Nissan chce zvýšit svůj podíl na celkovém prodeji aut ve světě (27.6.2011)

Mediafax

JOKOHAMA (MEDIAFAX) - Japonská automobilka Nissan Motor chce v průběhu šesti let zvýšit svůj podíl na světovém trhu na osm procent z rekordních 5,8 procenta v minulém finančním roce. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Celkový prodej automobilů na světovém trhu se podle generálního ředitele Nissanu Carlose Ghosna ve finančním roce končícím v březnu 2017 přehoupne přes 90 milionů vozů. Vyplývá to z nového podnikatelského plánu, který v pondělí představil Ghosn.

Cílový tržní podíl Nissanu podle tohoto odhadu představuje podle agentury Reuters prodej přes sedm milionů automobilů ročně.

Nissan se chce ve střednědobém horizontu zaměřit především na růst v zemích, jako je Čína, Indie, Rusko a Brazílie a na nově se rozvíjející trhy v jihovýchodní Asii.

Nissan chce například během šesti let zvýšit svůj podíl na čínském trhu ze současných 6,2 procenta na deset procent. Automobilka mimo jiné plánuje také vybudování továrny v Brazílii. Ta by měla mít roční kapacitu 200 tisíc vozů.

Nissan ale rovněž podle generálního ředitele sází na elektromobily, které by měly hrát velkou roli v růstu Nissanu. Dalším cílem Nissanu je snižování celkových nákladů o pět procent ročně.

Automobilka Nissan nedávno odhadla, že se její čistý zisk v aktuálním finančním roce kvůli březnovému zemětřesení sníží o 15,4 procenta na 270 miliard jenů (zhruba 57 miliard ). Zároveň ale počítá se zvýšením prodeje o necelých deset procent na 4,6 milionu vozů.

Ani největší světová automobilka Toyota Motor nezůstává se svými růstovými plány pozadu. Toyota Motor hodlá podle svého pondělního vyjádření v první polovině příštího roku zvýšit svou výrobní kapacitu v Indii o 40 procent na 210 tisíc vozů ročně. Chce tímto způsobem uspokojit silnou poptávku po modelu Etios.

Zvýšení kapacity by mělo největší světovou automobilku vyjít na částku kolem 4,9 miliardy jenů (zhruba kolem jedné miliardy ).

Toyota nedávno předpověděla, že její čistý zisk v tomto finančním roce bude rovněž ovlivněn březnovým zemětřesením v Japonsku. Podle odhadů Toyoty se její letošní čistý zisk sníží o 31 procent na 280 miliard jenů (necelých 60 miliard ). Automobilka počítá na rozdíl od Nissanu také s mírným poklesem prodeje na 7,24 milionu vozů.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688