Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  23.06.2011 15:48:10

ČS - komentář k rozhodnutí ČNB - hlasování 5:2

ČNB dnes ponechala sazby bez změny, na nejnižší úrovni 0,75% jsou tak již více než 13 měsíců. Za tento výsledek hlasovali 5 členové Rady, 2 byli proti (asi E.Zamrazilová a K.Janáček)

 

·         ČNB  řekla, že rizika její poslední prognózy jsou vyrovnaná. Pro-inflačním směrem působí vyšší momentální inflace a méně proti-inflační domácí ekonomika, opačným směrem pak nižší výhled úrokových sazeb a dluhové problémy EMU.

 

·         Vyšší momentální inflace dle nás není problémem, struktura inflace je totiž výrazně proti-inflační (jsou to v podstatě jenom komodity a deregulace, které inflaci zvyšují – to ostatně ČNB také řekla) Domácí ekonomika skutečně je méně proti-inflační než například prognóza ČNB spřed 2 kvartálů čekala – vyšší růst zaměstnanosti, mezd ale i HDP jsou pozitivním překvapením. Pod povrchem však rovněž vidíme proti-inflační charakter – HDP rostlo rychleji díky investicím, zaměstnanost má hodně co dohánět ( a stávajícím tempem se na předkrizovou úroveň vrátíme nejdřív v roce 2014), poptávková inflace je setrvale od července 2009 negativní.

 

·         Dluhové problémy EMU určitě hrozbou jsou, ale pokud se nevyplní (my nečekáme chaos á la Lehman ani v případě řeckého defaultu v létě) , nemělo by být oživení ohroženo. Ohledně zahraničních úrokových sazeb si však nejsme jistí, co se myslí tou  "nižší očekávanou trajektorií – z pohledu na FRA kontrakty na Bloombergu se za posledních 8 týdnů nic nestalo.

 

·         Dle nás dojde ke zvýšení ve 3Q/11 (nejspíš srpen, kdy bude zveřejněna nová prognóza; možný je konec září). Ekonomika se totiž vrátí ve 4Q/11 na předkrizovou úroveň, sazby jsou však o 300 bodů níž  než v době, kdy byla na vrcholu. Poptávka domácností sice zůstane slabá, ale trh práce bude pokračovat ve zlepšování. Slabost, kterou ve Q2/11 pozorujeme, odezní  (Japonsko), 2H/11 bude sice slabší než 1Q/11 ale 2Q/11 bude letošní dno.V létě dle nás i oslabí koruna, což dále  ulehčí ČNB rozhodování. Nakonec, pohled na rok 2012 je optimističtější a pomalu se měnová politika zacílí na rok 2013. To vše by mělo přinést mírné utažení politiky.

 

 

 
Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688