Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  23.06.2011 08:56:08

ČS - koment 23.6. - zasedání Fedu, Boe a také ČNB

Region

·   Polské květnové maloobchodní tržby příjemně překvapily růstem 13,8% y/y, více než 1 p.b. nad konsenzem trhu.  Ani vyšší, než očekávaný růst ale nezabránil poklesu na měsíční bázi o 1,1%. Nezaměstnanost za stejné období byla v podstatě v souladu s očekáváním a dosáhla 12,2%. Vlivem sezónních faktorů a pokračujícího oživení poklesla z dubnových 12,6%.

·   Dnes zasedání ČNB. Přestože poslední data byly mírně proti-inflační (HDP 1Q11 2,8% y/y, CPI 1Q11 2% y/y, reálné mzdy 1Q11 0,4% y/y), tak zvýšení sazeb nečekáme - poptávková inflace je totiž stále záporná. I kačka je silná, takže rostoucí ceny ropy, dalších surovin a jídla poměrně dobře absorbuje. Oficiální prognóza ČNB počítá s prvním hikem v 4Q, náš odhad je první růst sazeb už v srpnu. Důležitá bude tiskovka, kde by Singer mohl naznačit námi očekávané dřívější utahování. Reakci kačky čekáme minimální a spíše depreciačním směrem, mírné posílení může naopak nastat, pokud bude guvernérovo vyjádření spíše jestřábí.

Svět

·   Fed snížil svůj výhled na růst amerického HDP, ale nenaznačil, že by se chystal k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování. Bude však pokračovat v reinvestování splácených dluhopisů. Ukončení reinvestování by byl první náznak přechodu k utahování měnové politiky. Podle názoru Fedu by se měl růst postupně urychlovat. S prvním zvýšením úrokových sazeb nepočítáme před prvním čtvrtletím 2012.

·   Podle známého investora Billa Grosse Fed v srpnu na pravidelné konferenci v Jackson Hole naznačí další kolo kvantitativního uvolňování. S Grossovým názorem se neshodujeme – další kvantitativní uvolňování sice není vyloučeno, ale nejprve by podle nás muselo dojít k podstatně výraznějšímu zhoršení stavu ekonomiky.

·   Bank of England ponechala sazby na 0,5% a oznámila, že růstový výhled se zhoršil. Vzhledem k tomu, že inflace je přitom nezanedbatelných 4,5%, očekává BoE podle všeho stagflační vývoj ekonomiky. Začalo se proto hovořit o novém kole kvantitativního uvolňování. Po 200 miliardách liber mezi březnem 2009 a únorem 2010 by prý BoE mohla uvolnit dalších 50 miliard liber likvidity nákupem vládních bondů od bank.

·   Nové objednávky v průmyslu rostly v dubnu jenom o 8,6% y/y, což výrazně zaostalo za očekáváním (14%). Přestože jedním z důvodů je vysoká loňská báze, tak se nutně jedná o zklamání. Alespoň že nedošlo k meziměsíčnímu poklesu, oproti březnu rostly nové průmyslové objednávky o 0,7%. Navzdory tomuto signálu o zpomalení oživení v průmyslu neočekáváme změnu strategie ECB, tj. další hike už v červenci. Euro si i přes mírné zakolísání v reakci na nízké průmyslové objednávky udržovalo zisky ze včerejšího obchodování zhruba na úrovni kolem 1,44 za dolar. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688