Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  22.06.2011 09:00:54

ČS - koment 22.6. - Řecko má vládu, nepříjemné překvapení z Německa

Region

·    Slovenský MinFin mírně zvýšil odhad růstu letošního HDP o 0,2% na 3,6% y/y díky vyšší zahraniční poptávce. Naopak došlo k mírnému snížení odhadu expanze pro roky následující – 4,4% pro 2012 a 4,2% 2013 z dříve očekávaných 4,8% v obou letech.

·   Viktor Orbán vyhlásil „válku proti dluhu“ a oznámil, že po „vítězství v první bitvě“ (snížení schodku rozpočtu) použije prostředky z konfiskovaných penzijních fondů na přímé snížení zadlužení země. Převodem aktiv z penzijních systémů by prý mělo dojít ke snížení poměru dluhu na HDP z 81% na 77%. Otázkou je, jestli má jednorázové snížení dluhu tímto způsobem o 4 p.b. význam… A také jak si Orbán představuje jeho další snižování pod úroveň Maastrichtských kritérií. Povídání o válkách a bitvách může být sice zajímavou dělostřeleckou přípravou, ale těžiště ofenzivy leží na poněkud jiné frontě…

·   Pro měny v CEE nastal přesně takový vývoj, jaký jsme očekávali. Zlotý a forint mírně oslabovaly, kačka smazávala zisky z minulého týdne, kdy sloužila jako nízkoriziková kotva v regionu. Ke konci obchodování se dostala až na 24,26… za euro. Trh očekával vyslovení důvěry řecké vládě a tedy prozatímní snížení rizika. Dnes by mohl v regionu reagovat zlotý na data (maloobchodní tržby a nezaměstnanost). Koruna by mohla pokračovat v lehkém oslabování.

Svět

·    Řecká vláda premiéra Papandrea nakonec dostala důvěru. Podstatně tak vzrostla šance, že se Papandreovi podaří prosadit úsporná opatření potřebná k tomu, aby Řecko dostalo další finanční injekci. Trh vyslovení důvěry čekal, takže reakce by neměla být nijak silná (možná tak mírný sell on news kvůli obavám, jak dlouho to Papandreovi vydrží...).

·   Německý konjunkturální index ZEW velmi nepříjemně překvapil, když se místo očekávaného poklesu na -2,0 bodu propadl na -9,0. Je zřejmé, že momentum německého oživení se pomalu, ale jistě vytrácí. Finančníci oslovení v rámci zjišťování indexu ZEW se pravděpodobně kromě Řecka začali obávat i dluhového problému USA a zpomalením americké ekonomiky (trvající problémy se zásobami po japonském zemětřesení, mizerný index filadelfského fedu. Dalším významným faktorem byla stále rostoucí inflaceČíně, jejíž vláda je odhodlána s ní bojovat všemi prostředky (viz stálé zvyšování povinných minimálních rezerv) i navzdory ohrožení tempa růstu HDP – a tím i čínské poptávky po dovozech z Evropy. Euro reagovalo smazáním zisků ze začátku dne, ale postupně se vzpamatovalo a začalo znovu posilovat nad 1,4360. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688