TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2011 16:15:17

Sněmovnou prošlo zavedení standardu a nadstandardu v českém zdravotnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zvýšení poplatku za den hospitalizace v nemocnicích z 60 na 100 korun, vyřazení léků do 50 korun z úhrad a především zavedení standardu a nadstandardu v českém zdravotnictví. To jsou některé ze změn, které v úterý v rámci novely zákona o veřejném zdravotním pojištění schválili poslanci 105 hlasy.

"Schválí se tu například rozdělení zdravotní péče na lacinou a ekonomicky náročnou. To je v jakékoliv demokratické zemi naprosto nepřijatelné, napsat něco takového do zákona," kritizoval během svého vystoupení stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Zároveň ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) připomněl, že jako lékař přísahal na to, že bude pomáhat lidem.

"S největší pravděpodobností je tato novela navíc protiústavní. Protože to, na co má pacient nárok, má určit zákon. Ne posléze ministr vyhláškou," vysvětlil Rath.

Opoziční poslanci během diskuse navrhovali také vrácení zákona do druhého čtení. "Tam bychom alespoň mohli opravit ty nejšílenější chyby, kterých se ministerstvo zdravotnictví dopustilo," prohlásila poslankyně KSČM Soňa Marková.

Ani tento návrh však koalice nevyslyšela. Jak totiž poslanci vládní koalice avizovali již před začátkem třetího čtení, byli odhodláni novelu prohlasovat bez dalších změn.

"Je to krok velmi důležitý, ale zároveň si musíme uvědomit, že ho musí následovat kroky další. V průběhu projednávání zaznělo i mnoho mýtů z levicových lavic a od odborářů. Já ale v tuto chvíli nevidím jedinou protiústavní věc, která by mohla být napadena u soudu," řekl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). "České zdravotnictví i nadále nebude znát chudého a bohatého pacienta. Bude znát jednoduše pacienta. Jako základ se bude brát současný rozsah zdravotní péče," dodal.

Kromě zavedení standardu a nadstandardu předloha zdražuje pobyt v nemocnici. Pacient za den hospitalizace zaplatí místo dnešních 60 korun nově stovku.

Do původního návrhu zákona poslanci včlenili řadu změn, na nichž se dohodl zdravotní výbor sněmovny. Dojít má například ke změně regulačního poplatku za položku na receptu na poplatek za recept ve výši 30 korun.

Z úhrad zároveň vypadnou léky do 50 korun. Medikamenty pod touto hranicí ceny si pacienti zaplatí sami.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688