Nepodceňujte funkci jídelen

Jídelny či jídelní kouty patřily odjakživa k jednomu z nejdůležitějších míst v našich domovech. Bylo pravidlem, že rodina ke stolu usedala společně, což rodinu stmelovalo a podporovalo sounáležitost jejích členů. U společného jídla se probíraly veškeré novinky a zážitky z celého dne. V dnešní uspěchané době máme bohužel tendenci zhltnout něco téměř za pochodu a sejít se společně u večeře je téměř nadlidský úkol. I přes to bychom však na tento prostor rozhodně neměli zapomínat. Jídelny nemusejí být vždy samostatné místnosti, i v panelákovém bytě můžete vykouzlit příjemný jídelní koutek. Nepodceňujte význam tohoto prostoru, určitě jej oceníte!

 

Jaké jsou současné trendy?

Aktuální trendy, tedy jednoduché a čisté linie, se odrážejí samozřejmě i v jídelnách a jídelních koutech. Velmi vyhledávanými kombinacemi je bílá či krémová barva ve spojení s tmavým ořechem. Nábytek je většinou preferován ve vysokém lesku. Pracovní desky stolů jsou nyní daleko silnější. Stoly tedy působí bytelněji a navozují dojem masivu (viz výše program Ombra). Novým oblíbeným designovým prvkem je jedna centrální noha stolu – což působí moderněji a odlehčeněji, ale má to i praktickou stránku – úsporu místa.

 

V případě židlí se opět vrací trend spojených noh. Jedná se o kovové konstrukce, které nemají čtyři nohy, ale pouze jednu spojnici. Těmto židlím nahrává trend vzdušnosti a jednoduchosti designu. Samozřejmě bytelné dřevěné židle jsou nestárnoucí a oblíbenou klasikou. Židle by měly být voleny takové, aby korespondovaly s interiérem, ale také plnily funkci pohodlí a dostatečného prostoru u jídelního stolu. Výška židlí by měla vždy korespondovat s vybraným stolem, proto se doporučuje volit jeden design od jednoho výrobce – v ideálním případě celou sestavu.

 

Výhoda většího prostoru

Pokud disponujeme větším prostorem, je to samozřejmě obrovská výhoda. Můžeme si dovolit prostorný stůl s židlemi a nejrůznější vitríny či komody, které slouží jako další šikovný úložný prostor. Můžou zde být ukládány jídelní servisy, sklo a další nezbytnosti nejen pro jídelnu.

 

Vitríny, komody, příborníky

Využití tohoto doplňkového nábytku závisí především na velikosti daného prostoru. Vitríny a komody, které mají své uplatnění i v obývacích pokojích, se stále těší oblibě, zájem o příborníky však pomalu upadá. V moderních interiérech se totiž příliš neobjevují dečky či ubrusy, které se do tohoto nábytku ukládaly, a i samotné příbory máme většinou v zásuvkách v kuchyni. Množství šuplíků, z kterých se příborníky většinou skládají, tak není již tolik zapotřebí.

 

I malý jídelní kout má své opodstatnění

Pokud máte malý byt a přemýšlíte o využití každého koutku, přeci jen myslete i na pohodlné posezení u stolu či barového pultíku. Můžete zvolit skládací nábytek – například desku stolu, která se dá jednoduše sklopit a nezabírá žádné místo.

 

Panelák či chaloupka

I když rohové jídelní sestavy nepatří právě k velmi vyhledávanému sortimentu, stále mají své příznivce i nesporné výhody. Převážně díky jejich skladnému a účelnému formátu jsou oblíbeným nábytkem pro panelákové byty či menší chaloupky, kde přeci jen tak trochu bojujeme s místem. I tyto „retro“ nábytkové sestavy však mohou být, kromě nesporné funkčnosti, i pěkným doplněním interiéru. „Například oproti německému trhu se v České republice moderní čalouněné rohové soupravy příliš neprosadily. Stejná situace platí i pro prodej jinde oblíbených kombinací stůl + 2 židle + lavice bez opěradla.“, uvedl Roman Púry, ředitel společnosti Sconto Nábytek.

 

Barové posezení

Barový pultík je šikovným předělem mezi kuchyní a obývacím pokojem či jídelnou. V menších interiérech slouží přímo jako stolek, u kterého se jí. Při výběru barových židlí je velmi důležitá jejich správná výška a hlavně pohodlí. Při sezení byste se měli cítit stabilně a z židle by se vám mělo dobře sestupovat. Na výběr je dnes široká škála druhů, takže si zcela jistě snadno vyberete.

 

Více na www.sconto.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně