TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.06.2011 08:02:12

STÁVKA V DOPRAVĚ: Ministr Kalousek porušil zákon a měl by podat demisi, tvrdí Dufek (17.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) svým čtvrtečním jednáním před budovou ministerstva porušil zákon, uvedl ve čtvrtek šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Tvrdí, že šlo o řízenou provokaci a ministr by měl podle jeho slov podat demisi.

"Nedovedu si představit, že by si někdo ve světě dovolil takovou řízenou provokaci, jako dnes ministr Kalousek. Neviděl jsem, jestli před ministerstvem něco létalo, ale garantuji, že pokud ano, tak ne od našich lidí," uvedl Dufek.

Ministr financí Kalousek podle něj svých chováním před budovou ministerstva porušoval zákon a policie ho musela vyzvat, aby místo opustil. "Člen vlády si dovolí porušovat zákony. Před ministerstvem financí si drze dovolí jednat s lidmi, co tam nemají co dělat," prohlásil předseda asociace samostatných odborů a pokračoval: "U ministerstva financí je zakázáno stát. Jak je tedy možné, že tam pan ministr stojí s člověkem, který tam má postavené vozidlo a blokuje průchod demonstrantů?"

Dufek následně vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby ministra Kalouska požádal o demisi. "Jestliže se pan ministr chová takto, vyzývám pana premiéra, aby mu jednoznačně řekl, že nejlepší bude, aby sám podal demisi," vysvětlil.

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša se domnívá, že takovéto provokace by mohly skončit špatně. "Příště by mohlo dojít ke krveprolití," řekl pro server iDnes.cz.

Stejně i Dufek vyčetl Kalouskovi možnou organizaci protidemonstrace u ministerstva financí. Několik lidí tam totiž postávalo s protiodborářskými transparenty. "Může (Kalousek) říkat, co chce, zda si tu protidemonstraci před ministerstvo svolal, nebo ne. Prostě k těm lidem mluvil, takže já musím počítat s tím, že je svolal. Postavit proti sobě dvě demonstrace bylo nezodpovědné a mohlo tam dojít k umačkání lidí," dodal.

Čtvrteční protesty mají podle Dufka jednoho vítěze, a tím jsou odborové svazy sdružené v dopravě, především železničáři. Šéf Asociace samostatných odborů však zároveň připustil, že na mítinku odborářů na Palackého náměstí v Praze byla slabší účast, než předpokládal.

"Skutečně mě to trochu zklamalo, ale na druhou stranu věřím, že slabší účast nezavinilo to, že by celá situace byla Pražanům jedno. Tu akci jsme neplánovali. Odmítám proto jakékoliv diskuse o tom, jestli jsme něco prohráli, či nikoliv," uzavřel Dufek.

Ten podle svých slov na pondělní tripartitě navrhne, aby její jednání byla veřejná.

Odboráři také znovu potvrdili, že by čtvrteční stávka v dopravě nemusela být poslední. Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík řekl, že pokud bude vláda pokračovat ve svém stylu diskuse, budou ze strany odborů sílit tendence to změnit.

"Myslím, že dokážeme udělat ještě mnohem masovější akci, pokud bychom ji více organizovali," uzavřel Pomajbík.

Filip Nachtmann, Jan Drahorád, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688