TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.06.2011 08:01:20

Ministr Vondra má odejít z vlády, kývli poslanci, návrh na odvolání premiéra neuspěl (17.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Petr Nečas (ODS) by měl kvůli kauze ProMoPro předat prezidentovi návrh na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) z vlády, usnesli se ve čtvrtek poslanci na podnět ČSSD. Návrh KSČM, aby podal demisi i sám Nečas a s ním i celá vláda, sněmovnou díky hlasům TOP 09 a Starostů neprošel.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka načetl při projednávání na mimořádné schůzi dolní komory parlamentu usnesení ve znění: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády Petra Nečase, aby navrhl prezidentu republiky odvolání Alexandra Vondry z funkce člena vlády."

"Já sám určitě komunistům, sociálním demokratům a Kristýně Kočí radost dělat nebudu a nikterak na to reagovat nehodlám. Například rezignací. Platí samozřejmě, že moje pozice byla, je a bude v rukou předsedy vlády," prohlásil po hlasování současný ministr obrany Vondra, který byl v době české předsednictví Evropské unii v roce 2009 vicepremiérem pro evropské záležitosti.

"Vláda je sněmovně zodpovědná jako celek, to znamená, že sněmovna nemůže svými usneseními určovat personální složení vlády," řekl už předem premiér Nečas a naznačil tak, jak se k usnesení postaví.

Proti návrhu sociálních demokratů, aby premiér Nečas předal návrh na Vondrovo odvolání prezidentovi, se nepostavil vůbec nikdo z vládní koalice. Při hlasování byli přihlášení jen poslanci ČSSD a KSČM, kterých bylo dohromady 78. Všichni se vyslovili pro návrh.

"Ta výzva se kryje s naší výzvou, která trvá několik měsíců. Přeci nebudeme hlasovat sami proti sobě," vysvětlil předseda VV Radek John, proč se nejmenší koaliční partner za Vondru nepodstavil.

Při hlasování o Vondrovi neměla koalice podporu ani od TOP 09. "My respektujeme, že kauze je ryze vnitřní záležitostí ODS. S našimi koaličními partnery nedokážeme tuto kauzu obhajovat a také se nedomníváme, že by měla být důvodem k našim koaličním rozporům. Je to prostě kauza ODS a ODS ji musí umět unést," prohlásil 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek.

"My s tímto postupem našich koaličních partnerů nesouhlasíme. Domníváme se dokonce, že je porušením koaličním smlouvy. Nicméně ho respektujeme a nemyslíme, že by měl vést k nějakým fatálním poškozením koaličních vztahů," konstatoval Nečas a připojil: "Koalici směřujeme nikoli do těchto politických hrátek, ale ODS ji jednoznačně směřuje do realizace modernizačního programu v naší zemi, pro zvyšování konkurenceschopnosti a dělání reforem. Tam pevně doufáme, že budeme s koaličními partnery pokračovat."

"Poslanecká sněmovna doporučuje panu Petru Nečasovi, aby podal demisi svou jako předsedy vlády a tím i demisi vlády jako celku," načetl druhý návrh předseda KSČM Vojtěch Filip. Jeho krok vybudil v tu dobu už téměř neviditelné koaliční zákonodárce k aktivitě, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN) si vzal 20minutovou pauzu, aby zajistil dostatek poslanců svého klubu proti takovému návrhu.

Do hlasování o komunistickém návrhu na to, aby podal demisi i sám předseda vlády a s ním celý jeho kabinet, se zapojili kromě levice pak také zákonodárci ODS, TOP 09 a tři představitelé Věcí veřejných. Koalici se podařilo poměrem 56:29 dosáhnout toho, že byl návrh zamítnutý, tentokrát se zástupci ČSSD svých hlasů zdrželi.

Usnesení na odvolání Alexandra Vondry je pro premiéra Petra Nečase nezávazné. Mimořádná schůze, na které se kauza probírala, trvala v součtu tři hodiny a vystoupili na ní kromě Vondry samotného především řečníci z řad levice.

"Věci se dají dělat lépe," přiznal Vondra s ohledem na své dřívější působení. "Za rok práce na ministerstvu obrany jsme jenom na veřejných zakázkách jak jsem ve sněmovně řekl ušetřili tři miliardy korun," pochválil ministr obrany svůj rezort.

Diskuzi na mimořádné schůzi k ProMoPru Vondra podle svých slov "nijak zvlášť nevnímal". Podle něj nic nového nezaznělo. "To všechno už bylo mnohokrát řečeno a já si myslím, že musíme počkat na výsledky vyšetřování," uzavřel ministr obrany.

Finančně analytický útvar ministerstva financí podle ministra obrany sice objevil podivné finanční transakce mezi některými subdodavateli, Vondra však svůj podíl na nich jednoznačně odmítá. "Politické odpovědnosti se nezříkám, ale kategoricky odmítám tvrzení o jakémkoliv úmyslu či podílu na zneužívání veřejných financí v souvislosti s českým předsednictvím," zmínil už při jednání ve sněmovně.

Jeho vystoupení pobouřilo opoziční poslance, kteří ho jeden po druhém kritizovali. "Přijde mi to jako naprosto nehorázné vystoupení, co tady pan Vondra převedl. Dnes mi jeho výrok ‚možná by se něco dalo udělat lépe‘ přišel superagrogantní," zlobil se například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Společnost PROMOPRO, spol. s r.o., zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech během českého předsednictví Evropské unii. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení.

Od Úřadu vlády dostala firma zaplaceno zmiňovaných zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Jan Kálal, Martina Týblová, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688