TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.06.2011 08:00:27

STÁVKA V DOPRAVĚ - SOUHRN: Stávka proběhla v klidu, doprava v Praze, ani v krajích nezkolabovala

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve čtvrtek se v celé České republice zastavily vlaky, v Praze přestalo na 24 hodin jezdit metro, také v některých krajských metropolích cestující pocítili stávku. Ačkoliv panovaly obavy z kolapsu, nestalo se tak a stávka dopravních odborů, včetně protestního pochodu v Praze, proběhla v klidu.

Premiér Petr Nečas (ODS) stávku zhodnotil slovy, že "protest odborů nesplnil očekávání jejich bossů a stávka nepřinesla nic pozitivního pro tuto zemi". Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dodal, že vláda je ochotná dál diskutovat o parametrech reforem, ale nevymění je za program ČSSD.

Čtvrteční protesty mají naopak podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka jednoho vítěze, a tím jsou odborové svazy sdružené v dopravě, především železničáři. Dufek však zároveň připustil, že na mítinku odborářů na Palackého náměstí v Praze byla slabší účast, než předpokládal.

"Jsme velmi spokojeni, že v Praze nedošlo k žádnému dopravnímu kolapsu," ohodnotil stávku odborů pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ocenil, že mnozí Pražané využili ve čtvrtek ráno k dopravě do zaměstnání kolo. Cyklistická doprava stoupla v metropoli oproti běžným dnům desetinásobně.

Právě vedení města se obávalo stávky v dopravě nejvíce a s odbory se do poslední chvíle snažilo vyjednat alespoň víkendový provoz metra. Odbory však přání nevyhověly, do dozorčích stanic nenastoupil dostatečný počet zaměstnanců. Na rozdíl od metra však ráno Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) vypravil alespoň 92 tramvají a 98 autobusů.

Kromě stávky se v Praze uskutečnil i pochod odborářů. Ten odstartoval krátce po osmé hodině. Odboráři pochodovali na Palackého náměstí, kde se asi na hodinu zastavili. V projevech se vystřídali odboroví předáci. Vyzvali vládu Petra Nečase (ODS) ke stažení chystaných reforem.

Z Palackého náměstí se průvod přesunul na Malou Stranu. Další zastávku učinil před ministerstvem financí. S odboráři se setkal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Během schůzky se strhnul incident, kdy odboráři u ministerstva házeli pomeranče a rajčata. Do situace musel zasáhnout policejní antikonfliktní tým. Policie nakonec zadržela mladého muže a ženu.

Od ministerstva financí se průvod stávkujících vydal na poslední zastávku, k budově Úřadu vlády. Tam složili odboráři seno s cedulemi, které sdělovaly, kolik peněz stály Českou republiku různé korupční kauzy.

Kromě Prahy pocítili cestující ve čtvrtek stávku pouze v Brně, Olomouci, Havířově, Krnově, Bruntálu a Ústí nad Labem. V ostatních krajských metropolích a velkých městech byl provoz MHD normální, nebo se stávkovalo pouze symbolicky.

V jihomoravské metropoli jezdily ve čtvrtek i přes stávku tramvaje po páteřních trasách. "V Brně jezdí ve čtvrtek od 5. hodiny ranní 158 vozidel, z toho 77 tramvají, 39 trolejbusů a 42 autobusů," sdělila agentuře Mediafax mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová s tím, že ve čtvrtek navíc nebudou revizoři vybírat od cestujících pokuty.

V Olomouci vyjelo 50 procent všech autobusů a tramvají hromadné dopravy. Nejsou plně využité, cestující zřejmě zvolili jiný způsob přepravy, řekla Mediafax mluvčí Dopravního podniku Magdalena Kopřivová. Z celkového počtu dvaadvacet vyjelo jedenáct tramvají, z jedenašedesáti pak třicet autobusů. "Zatím nejsou plně využité, cestující se zřejmě na stávku připravili, nebo nevyjeli vůbec,“ dodala mluvčí.

Více než 60 lidí se od čtvrtečního rána zapojilo do stávky v Dopravním podniku města Ústí nad Labem. Policie odkláněla v Lovosicích a Trmicích kamiony, které jinak přes Ústí nad Labem objíždějí nedostavěnou dálnici D8.

Na severu Moravy se do stávky zapojily Bruntál a Krnov, v Havířově jezdila městská doprava jako ve svátek. Navíc řidiči autobusů v Havířově ráno i přes stávku odvozili děti do škol. Ke stávce se připojilo i 98 procent zaměstnanců společnosti Veolia Transport Morava. MHD v Bruntále ani Krnově nejezdilo. Naopak v Ostravě byla situace klidná, tamní řidiči na sebe oblékli reflexní bezpečnostní vesty, aby stávce vyjádřili svou podporu.

Karolina Brožová, Tomáš Paták, Denisa Šindlerová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688