TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.06.2011 01:15:08

E15: Aeroholding podrží ČSA, vezme si úvěr a koupí dceřiné firmy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český stát vymyslel fintu, jak znovu nalít peníze do ztrátových Českých aerolinií (ČSA), aniž by vzbudil podezření z nedovolené pomoci. Ve svém pátečním vydání to píše deník E15.

Český aeroholding, do nějž vloží do konce roku 2012 akcie ČSA a provázané ziskové Letiště Praha, koupí na úvěr od komerčních bank dceřiné firmy aerolinek. O jak velkou sumu půjde, není známo. „Je třeba podržet ČSA s cílem odvést pozornost od státní podpory a vyvolat dojem, že jde o ryze komerční transakci,“ sdělil deníku E15 dobře informovaný zdroj.

Předloňskou státní pomoc ve výši 2,5 miliardy korun, kterou ČSA dostaly od společnosti Osinek, vyšetřuje od února 2010 Evropská komise. Částka, poskytnutá v eurech, měla posloužit k úhradě splátek leasingu letadel a jako rezerva na horší časy. Současně se Brusel zabývá restrukturalizací národního operátora a zjišťuje, nakolik přispěje jeho propojení s letištěm návratu ke konkurenceschopnosti.

„Verdikt komise je klíčový pro budoucnost aerolinek. Dráždit Brusel další přímou státní pomocí by bylo hodně neprozíravé,“ uvedl zdroj. Ministerstvo financí, které chrání zájmy států ve všech třech subjektech, považuje operaci z tohoto pohledu za čistou. „Nabývání akcií dceřiných společností ČSA se nemůže stát předmětem šetření Evropské komise pro možné poskytnutí veřejné podpory. Veškeré kroky jsou konzultovány s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a komise je českou stranou průběžně informována,“ sdělil mluvčí Ondřej Jakob.

Hodnotu sedmi obchodně samostatných dcer určí podle předsedy dozorčí rady Českého aeroholdingu Michala Mejstříka nezávislý soudní znalec. Úvěr chce zastřešující subjekt splatit z výnosů hospodaření pořízených akvizic. Možnost, že by letecký operátor na transakci s dcerami vydělal, Mejstřík odmítá. „Přijdou o výnos ze svých dcer a budou za jejich služby platit,“ řekl.

Aerolinky vyčlenily do dcer provoz letiště, pravidelnou přepravu, chartery, odbavování letadel i cestujících a údržbu strojů. Se založením firem pro výcvik pilotů a facility management se teprve počítá. Holdingové uspořádání má zvýšit hodnotu aerolinek pro případ další privatizace. Tu poslední zastavil na podzim roku 2009 kabinet Jana Fischera.

ČSA by měly podle předsedy představenstva Českého aeroholdingu Miroslava Dvořáka vykázat za loňský rok ztrátu pod 400 milionů korun. Letiště loni vydělalo bezmála miliardu.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688